kašna

Barokní pískovcová kašna stojící ve střední části náměstí nahradila starší dřevěnou kašnu z roku 1680. Kašnu od hrádeckého kameníka Christiana Riemera nechalo 16. října 1707 z nákladu 302 zlatých postavit město. Na nízké základně spočívá osmiboká barokně profilovaná nádrž, kterou v horní části zpevňuje kovaná obruč. Dno nádrže tvoří obdélné pískovcové desky. Uprostřed kašny se nachází novodobý vývod vody provedený v podobě osmibokého jehlanu s mělkou miskou. Na jihozápadní straně je v plastické kartuši tesaný nápis: „Renoviert AO 1775 / Unter amt von den Herren / Joh. Jos. Weitman Bürgerm. / Joh. Franz. Lichtner Stadtrichter / Ignatz Kandler Rathstfr.“. Na severovýchodní straně je fragment nápisu pod reliktem plastické kartuše s drapérií: „A 17 07 / Daniel Si[tte] Der Zeit [S]tadt Riec[hter]“. Na rohu severovýchodní a východní strany čteme nápis: „[J]ohan Samu[el] Schencke / [D]er Zeit Raths[Freun]d[e]“ a na rohu jihovýchodní a východní strany: „[Wencesl]aus Reylich / Der [Zeit] Bürgemeister“.