sousoší Piety

Sousoší Piety v Aleji legií, pod náspem silnice, mezi restaurací Šetřilovsko a domem čp. 389, na okraji městských parků. Nízký sokl s datací 1780 na čelní (jižní) straně přechází výžlabkem, oblounem a zvoncovitou převodkou do užšího hranolového dříku s dvojicí volut při spodním okraji, mezi nimiž je znázorněn mušlovitý reliéf. Na čelní a obou bočních stranách dříku kasulové rámce lemované oblounovou lištou. Dřík ukončuje profilovaná předstupující římsa, na čelní straně segmentově zvlněná a vyplněná velkou stylizovanou mušlí, v jejímž středu upevněná kovová konzole pro zavěšení lucerny. Na římse nízký nástavec pro sousoší. Panna Marie sedící, oděna do dlouhého splývavého zřaseného šatu s draperiemi, se zahalenou hlavou. Horní částí těla natočena vpravo ke Kristu, diagonálně ležícímu na klíně, jemuž oběma rukama podpírá hlavu. Kristus v bederní roušce, s pokrčenýma nohama, levou rukou položenou na stehně, pravou bezvládně visící. Pískovec, podživotní velikost obou postav, celková výška cca 250 cm.