socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí v obci, před domem čp. 78, nedaleko bývalé radnice. Původně mohla stát blíže zaniklého zámku a na nynější místo byla přenesena později. Kamenosochařské dílo sestává z podstavce a plastiky světce, mat. světlý trachyt. Celková výška cca 380 cm. Sochu populárního světce nechal vytvořit F. I. Wunschwitz mezi l. 1718 - 1728, kdy vlastnil strarosedlišťský statek. Masivní podstavec spočívá na jednom kamenném stupni a sestává: z patky, hranolového tělesa podstavce a krycí desky. Půdorys podstavce obdélný podélný, na čelní straně s předstupující pravoúhlou částí na zp. rizalitu. Spodní stupeň má předstupující horní hranu ukončenou oblounem. Patka je hladká, pouze se zaoblenou horní hranou. Podstavec vyrůstá z patky pravoúhlým uskočením přecházejícím v mírně segmentové probrání. Na bocích z hranolového tělesa podstavce vyrůstají mírně stlačená volutová křídla se závitnicí, po obvodu zdobená dekorem na zp. akantu. Zadní strana křídel hladká, souběžná se zadní stranou hranolu podstavce. Na čelní straně podstavce je ve spodní části mírně vpadlá bohatě vykrajovaná plocha, která dříve zřejmě obsahovala nápis po kterém dnes není stopy. Nad vpadlinou provedena plastická kartuš s aliančním znakem rodů Wunschwitz - Nohaft, zakončená ve vrcholu korunou. Erbové znaky oválné, v levém znaku náležícím Wunschwitzům je jelen ve skoku, v pravém náležícím Marii Josefě rozené Nothaftové z Weisensteinu je příčné břevno. Krycí deska předstupuje, po obvodě s římsovou profilací, pod ní těleso podstavce obíhá oblounek. Na krycí desce osazena plastika světce v životní velikosti na souměrně geometricky tvarovaném postamentu. Postava s vyjádřeným kontrapostem, pravá noha nakročena, tělesná osa výrazně esovitě prohnutá. Oblečení v duchu tradiční ikonografie do kleriky, dlouhé pod kolena padající rochety a přes ramena padající dlouhé kožešinové šuby. Krucifix uložen diagonálně, mírně pokrčená pravá ruka spuštěna při těle přidržuje dlaní spodní konec podélného břevna. Při pravé ruce navíc palmový list (zlacený kov). Levá v lokti ohnutá ruka se širokou dlaní se dotýká korpusu a tiskne krucifix k tělu. Hlava nakloněna a natočena k levému rameni, kryta biretem. Široký obličej s plnovousem, pohled obrácen k nebi. Okolo hlavy svatozář tvořená obručí, dnes se třemi hvězdami (zlacený kov).