socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého v mírně podživotní velikosti z pískovce na kamenném soklu, stávala na Lidickém nábřeží proti čp. 10, vedle silnice na náspu u řeky. Postava má mírně nakročenou pravou nohu v rukou drží krucifix. Tradiční oděv, gloriola, měkce vlnité vlasy a plnovous. Tvář skloněnou nad korpus, přivřené oči a láskyplný výraz. Na podstavci v jeho hořejší části kartuše barokového tvaru, nesoucí nápis s Ioanes nepomuc. Nápis pokračuje na rozšiřujícím se soklu: nVLLVs speraVIt In DoMIno et ConfVsVs est e ccle - II. Dole na soklu je relief ležícího světce v kanovnickém úboru. Chronogram udává letopočet 1729. Podstavec nese latinský citát "Nikdo nedoufal v Pána a byl přemožen". V dolní části je vytesán obraz ležícího sv. Jana Nepomuckého. Barokní socha neznámého tvůrce stála původně u někdejší Vodní brány u dřevěného mostu přes řeku Ohři. Nově byla přemístěna socha do ulice Josefa Kajetána Tyla vedle nově opraveného mostu. Na vlastní náklady ji nechal vytesat bakalář teologie a magistr filosofie a svobodných umění Jan Kryštof Kuhn.