brána a fortifikace

Západně od zámku dochovány zbytky fortifikace s branou a brankou pro pěší v pozůstatku hliněného valu. Brána na obdélném půdorysu je vyzděna z kamenných bloků a z cihel a na východní straně prolomena jedním průjezdem hrotitě završeným. Horní část brány plochá, umožňující průchod je ukončena plným vyzděným zábradlím mezi hranolovými sloupky. Jižní a severní strana fortifikace zapuštěna do valu. V masivu náspu po bocích brány jsou vybudovány místnosti sloužící jako skladiště. Prostor brány je zaklenut širokou valnou klenbou s jednou výsečí na jižní straně klenby, v níž je vložen pravoúhlý vstup do místnosti pro strážné. Na jižní straně byla vedle oblouku průjezdu odkryta branka pro pěší, která je vsazena do průchodu s valenou klenbou. Portál branky mírně hrotitě završený. Vstupní portálové oblouky z pískovcových kvádrů s gotickou profilací. Nároží chráněny odrazníkovými kameny pro kola vozů. Hlavní průjezd od branky oddělen hranolovým sloupem pokrytým armováním vystupujícím z plochy fasády. Průjezd a branka mírně ustoupena a lemována pravoúhlým orámováním.