Horní zámek

Samostatně stojící trojkřídlá dvoupatrová budova s část. s vloženým mezipatrem na půdorysu širokého U. Nádvorní strana záp. křídla má v přízemí otevřené arkády na hranol. pilířích. Přízemí a vnější nároží budovy člení pásová rustika, patra velký pilastrový řád nesoucí průběžný podstřešní vlys. Hladké plochy jsou prolomeny obdél. okny s plochými šambránami ukončenými lištou; v nádvoří mají šambrány náročnější úpravu. Odlišná jsou čela příčných křídel - postrádají nízká okna mezipatra, první patro má vysoká okna s odsazeným segmentovým záklenkem. Pouze jedno okno jižního křídla je zcela funkční - osvětluje kapli, ostatní jsou částečně zaslepená. K vnějšímu průčelí jižního křídla je přiloženo litinové schodiště vedoucí do zahrady. Západní vnější fasáda členěna sedmi masivními opěráky, zakončenými strmou pultovou stříškou, sahajícími až ke korunní římse. Vstup do zámku tvarově shodnými portály s rodovým znakem Honrichsů z nádvoří v ose protilehlých stran krátkých křídel. Portál sev. křídla je funkčně podružný, v již. křídle vede do haly zaklenuté valeně se styčnými výsečemi. Odtud jsou přístupné obdobně klenuté místnosti. Přízemní místnosti převážně s hrotitou valenou klenbou mají lomené portály s kamenným ostěním. Z haly již. křídla vede do pater zalamované schodiště, zaklenuté plackami. Z podesty v prvním patře vstup do kaple sv. Josefa. V nadpraží portálu s výplňovými dvoukřídlými dveřmi rytý dedikační nápis s letopočtem 1701 v chronogramu. Kaple obdélného půdorysu zaklenuta valeně se styčnými výsečemi; klenební patky dosedají na římsové hlavice plochých pilastrů. Na záp. straně hud. kruchta podklenutá široce rozkročeným valeným obloukem. Vedle portálu do kaple vede z podesty prvního patra další vstup do tzv. zbrojnice, místnosti s neckovou klenbou, ve vrcholu klenební plochy ovál. štukové zrcadlo vyplněné olejomalbou. Na zbrojnici navazuje na záp. straně shodně klenutá místnost. Plochostropý salon na vých. straně zdobí klasicistní grisailová výmalba. Na stěnách jsou iluzivní, podložené pilastry ión. řádu nesoucí průběžný vlys, fabion pokrývá pletenec, na na arch. členěném stropě jsou antické ornamenty. Supraporta obsahuje rodový znak Honrichsů z Wolfswarffeen, plochy mezi pilastry vyplňují zrcadla s roman. architekturami obklopenými exot. vegetací a faunou. V oválných výplních pod vlysem jsou scény a postavy z antické mytologie: Pán, Satyr, Apollón, Dionýsos, Artemis. Zámek je přístupní po mostě přes příkop a branou tvořenou dvěmi pilíři členěnými páskovou rustikou a zakončenými jehlancovou stříškou s koulemi a kovanou bránou, nebo cestou procházející dolním zámkem. Předmět památkové ochrany tvoří: budovy zámku č. p. 1 - s pozemkem parc. č. 1226, příkop - s pozemkem parc. č. 1220, 1219