sousoší Piety

Sousoší Piety je kompletně provedeno v kameni. Skládá se ze čtyř základních částí: podstavce, soklu, drobnějšího podstavce pod sousoším a samotného sousoší. Základový podstavec je proveden jako jednostupňový. Jeho půdorysné rozměry jsou 1,35 × 1,41 m. Výše základového podstavce je asi 0,19 m. Na popsaném podstavci je osazen trojdílný sokl. Ten se skládá z patky soklu, korpusu soklu a římsy. Patka soklu má půdorysné rozměry 0,80 × 0,89 m a výši 0,45 m. Korpus soklu má půdorysné rozměry 0,53 × 0,62 m a dosahuje výše 0,84 m. Soklová římsa je půdorysně mírně větší než soklová patka – dosahuje rozměru 0,85 × 0,94 m. Její výše je ovšem pouze 0,28 m. Celková výše soklu je tak 1,57 m. Samotné sousoší Piety je ještě navíc vyvýšeno pomocí menšího podstavce o půdorysném rozměru 0,49 × 0,49 m a výši 0,37 m. Výše sousoší je asi 1,0 m. Jeho šíře dosahuje 1,2 m. Celková výše sochařského díla je tak přibližně 3,1 m. Sousoší Piety lze popsat následovně: Matka Boží sedí na kamenném sedes bez opěradla. Nohy má široce rozkročeny. V klíně jí leží mrtvý Kristus. Maria pravou rukou podpírá svého syna v oblasti ramen, takže jeho tělo není ve zcela vodorovné poloze. Levá ruka Matky Boží přidržuje Krista v oblasti vnější strany pravého stehna. Spodní část dolních končetin Umučeného bezvládně spadá přes levou nohu své matky. Pravá ruka Ježíšova visí prakticky kolmo k zemi. V lokti je lehce prohnuta a dlaň se dotýká lemu matčina roucha u jejího pravého chodidla. Levá ruka Kristova není z pohledu běžného pozorovatele prakticky viditelná. Hlava Mariina je lehce nakloněna směrem doprava k synovi. Její pohled však směřuje spíše dopředu – na pozorovatele výjevu. Kristus je zcela prostý šatů. Pouze přes bedra má přehozenou rozměrnou roušku, která dále splývá podél jeho nohou. Postava Marie je kontrastně provedena jako plně oděná. Odhalená je pouze tvář a ruce. Kristus je zobrazen jako mladý muž s krátkými vlnitými vlasy a krátkými vousy. Na přední části podstavce těsně pod sousoším je zobrazen jednoduchý reliéf svaté Rodiny. Z pohledu pozorovatele vlevo stojí Panna Maria, uprostřed dítě Ježíš a vpravo sv. Josef. Obě dospělé postavy drží Ježíše za ruce. Maria a Josef jsou odění do tuniky a pláště sepjatého na prsou sponou. Ježíšek je oblečen pouze v jednodílné tunice. Nad popsaným výjevem je nápis: Jesus Maria Joseph. Na levé boční straně soklu – viděno z pohledu pozorovatele – je reliéf sv. Anny s dcerou Marií. Maria se vine k nohám své matky a ta drží v levé ruce knihu. Pod reliéfem je nápis S. Anna. Na protější straně soklu je tradičně pojatý reliéfní výjev sv. knížete Václava. Je zde znázorněn jako rytíř s kopím opatřeným praporcem a zároveň jako mučedník třímající palmovou ratolest. Pod tímto reliéfem nacházíme nápis S. Wenzeslaus. V čelní části korpusu soklu je umístěna rozměrná kartuš s nápisem: Zur Ehre / der smerzhaften / Mutter Gottes nach / überstandener lang / wieriger Krankheit / gewidmet von Wenzel / Präger Grundbesi / tzer in Wladarz / No. 1 im Jahre / 1849.