výklenková kaplička

Kaple se situována západně od komunikace spojující státní silnici Plzeň- Karlovy Vary s obcí Nekmíř, nedaleko od lesní restaurace Lipovka. Je postavena na obdélném půdorysu, zakryta sedlovou střechou s kamenným křížek ve vrcholu. Pod ním ve štítě latinský nápis a erby majitelů panství. V průčelí kaple je předsunutá otevřená předsíň s osmibokými žulovými pilíři. Výklenek kaple zaklenut lomeným obloukem, v interiéru zděná menza s drobným sousoším Piety. Výklenek je zakryt kovanou mříží. Střecha pokryta pískovcovými deskami. Podle textu, umístěného v samotné kapli, stavba připomíná tragickou událost, k níž došlo 13. září 1884. Při lovu, který pořádal hrabě ze Schonbornu, byla nešťastnou náhodou smrtelně zraněna nejprve jeho sestra Teresie Kerssenbrocková, rozená hraběnka Lažanská a v nastalé tlačenici pak i honec Bernard Šváb z Nevřeně.