torzo domu filozofů

Torzo saletu se nachází na Růžovém vrchu severozápadním směrem od vranovského zámku, je situováno na oválné vyvýšenině obklopené příkopem a valem. Stavba ve formě groty je na vnější straně obezděna nepravidelnými horninovými balvany, převážně odpovídajícími místnímu přírodnímu okolí, jako netypický stavební materiál byly v podezdívce určeny opalizované zvětraliny, které se v této lokalitě vyskytují výjimečně. Objekt je v interiéru vyzděn pálenými cihlami, na fragmentech vápenných omítek je patrna malovaná dekorace. Původně byl salet zastřešen. Jeho podobu na konci 18. století dokládá veduta zachycující parkové úpravy Růžového vrchu uložená ve sbírkách státního zámku Vranov nad Dyjí, inv. č. V 644.