kostel sv. Petra a Pavla

Kostel je jednolodní opačně orientovaná (kněžiště je na západní straně) hladce omítnutá budova postavená ze smíšeného zdiva na obdélném, ve středu zhruba do příčného oválu rozšířeném, půdorysu pod sedlovou pálenými bobrovkami krytou střechou, na západní straně s představenou věží krytou mědí pobitou oktogonální cibulí s lucernou zakončenou makovicí a latinským ze železa ukovaným křížem, na severní straně kněžiště přízemní sakristie pod valbovou střechou s krytinou jako na lodi. Kostel má bohatě profilovanou korunní římsu a jednoduchý sokl u lodi vyzděný z pískovcových kvádrů. Chrámová okna jsou ze čtvercových tabulek olovem spojených a osazených do rámů z kovaných železných pásů. Východní hlavní vstupní štítové průčelí je jednoosé a oproti lodi je kulisovitě rozšířené. Svisle je členěno čtyřmi srostlicemi pilastrů, které mají pod oblounem oddělující jejich vlys od dříku páskový ornament čabrakového tvaru. Prostřední srostlice pilastrů mírně předstupují před krajní. V ose průčelí hlavní vstup s dvoukřídlými dovnitř otvíravými železem pobitými původními dveřmi osazenými pískovcovém profilovaném portále s ušima s kapkami a zalomením zvýšeným překladem na němž vystouplé obdélné zrcadlo. Na tomto překladu ve štuku provedený “parapet” zakončený římsou na němž hrubě omítnuté obdélné zrcadlo se čtvrtkruhy vybranými rohy. Nad vchodem segmentové okno v profilované šambráně vyrůstající z profilované podokenní římsy, nad ní suprafenestra s kartuší zakončená segmentovou profilovanou římsou a na stranách ohraničená pásky stočenými do volut. Štít má nad středními srostlicemi pilastrů svazkové pilastry, nahoře spojené segmentovým krepovaným frontonem s kartuší, na něm osazen latinský ze železa kovaný kříž. Mezi pilastry konchou zaklenutá nika (se sochou Panny Marie) v šambráně s obrysovou lištou a hlavním klenákem, vyrůstající z profilované římsy a nahoře doplněná vystupující plochou (která tvoří šambráně uši) zakončenou nad hl. klenákem krepovanou římsou. Křídla štítu jsou na stranách zakončena volutami. Severní a jižní boční průčelí jsou trojosá, mají střední konvexní rizalit a postranách srostlice pilastrů. Okna jsou zde segmentová s šambránami s dvojitými obrysovými lištami s ušima a s hlavním klenákem, rostoucí z profilované podokenní římsy. Sakristie, přistavěná na zhruba čtvercovém půdorysu k západní straně severního průčelí má poměrně bohatě profilovanou korunní římsu, na východní straně dnes zazděný vchod s ostěním sobrysovou lištou a pískovcovým překladem, a na západní straně segmentové jednoduché trojdílné trojkřídlé dovnitř otvíravé, ve špaletě osazené, okno, opatřené mříží z plochých železných prutů. Západní průčelí je téměř celé překryto jemu v ose na čtvercovém půdorysu představenou věží, tak že z něho zbývají pouze malé krajní úseky se srostlicemi pilastrů. Věž má na všech stranách při zaoblených nárožích pilastry a mezi nimi mírně konvexní stěny. Vodorovně je věž rozdělena na fasádě na “přízemí” a “patro” profilovanou kordonovou krepovanou římsou, která je zhruba ve výši 3 / 4 výšky lodi a kněžiště. “Přízemí” je přepásáno třemi širokými pásy a jsou vněm ve třech úrovních různě velké otvory (někdy z části či zcela zaslepené), po dvou na jižní a západní straně a jeden na severu. “Patro” má jednodušší krepovanou římsou oddělený sokl (ve výši těsně pod korunní římsou kněžiště), nad touto římsou a nad výše uvedenou kordonovou římsou má krepovaný soklík. Pilastry pod profilovanou korunní římsou “patra” mají od dříku oblounem oddělený vlys. Mezi pilastry jsou ve zvonovém patře věže velká segmentová okna (v nichž jsou osazeny dřevěné vodorovné žaluzie) se štukovými šambránami s obrysovou lištou a uchy vyrůstajícími z profilovaných podokenních říms, pouze na východní straně je okno (pro přiléhající střechu kostela) od spodu sníženo. Interiér chrámu je ve středu sklenut českou klenbou do pasů nesených srostlicemi pilastrů. Postranní rozšíření (na severu a jihu) jsou zaklenuta konchami, vždy s jednou trojbokou výsečí nad oknem. Kněžiště na západě a kruchta va východě mají valené klenby s dvojicemi trojbokých výsečí nad okny. V kostele osazeny náhrobní kameny s českými nápisy dle nichž pod nimi pochováni: Anna Geiglová (+1719), Antonín Komárek(+1727), Barbora Fidlerová (+1727), František Kum (+1727) a Lucie Angellina Tejnská.