kaple

Kaple byla postavena jako hrobka svobodných pánů, poději hrabat Lexů z Aehrenthalu. Jedná se o přízemní zděný hladce omítnutý neorientovaný objekt postavený zhruba na čtvercovém půdorysu (na jihu rozšířeném o půlkruhový závěr) pod sedlovou (na jihu zvalbenou) střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování. Stavba má profilovanou korunní římsu a hrubě omítnutý sokl. Severní hlavní vstupní štítové průčelí má na nárožích poměrně široké bosované lisény, mezi nimi dvoukřídlé asymetrické dovnitř otvíravé levé rámové dveře o dvou výplních (vyskládaných u východního křídla z šikmo a u západního z kosmo kladených prkének) s původním kováním osazených v pískovcovém ostění s obrysovou lištou a ušima. Nad dveřmi obdélné nízké poměrně hluboké zrcadlo, po jeho stranách konzoly podpírající korunní římsu. Štít tvoří téměř rovnostranný trojúhelný tympanon, v něm vpadlé půlkruhové zrcadlo v němž při dolním okraji jednoduchý pásový soklík - na něm neb nad ním mohl být asi umístěn reliéf erbu Lexů z Aehrenthalu, dnes je zrcadlo prázdné. Zdivo štítu je kryto pálenými bobrovkami a na jeho vrcholu je osazen železný kovaný kříž. Boční východní a západní průčelí mají na severní straně na nárožích bosovanou lisénu, kolem níž se zalamuje korunní římsa. Zhruba ve středu mají plným obloukem zaklenuté jednoduché trojkřídlé (třetí horní křídlo pevné) šestnáctitabulkové okno osazené ve špaletě s šambránou s obrysovou lištou a hlavním klenákem vyrůstající z podokenní římsy nesené dvěmi konzolami. Jinak jsou tato průčelí bez členění a na jihu jsou vzájemně spojena válcovou plochou jižního závěru.