dům

Dům čp. 12 je patrový nepodsklepený hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdoryse pod valbovou mansardovou střechou dvojitě krytou pálenými bobrovkami ne řídké laťování a na mansardě taškami raženými. Okna má dům zpravidla dvojitá dvoukřídlá šestitabulková ven a dovnitř otvíravá osazená v líci fasády v přízemí v jednoduchých pásových šambránách, v patře v šambránách vyrůstajících z profilovaných podokenních říms (nesených dvojicemi volutových konzol mezi nimiž vystouplá zrcadla s reliéfy) a nahoře opatřených hlavními klenáky zasahujícími do profilace korunní římsy. Východní hlavní vstupní průčelí je pětiosé, krom korunní římsy má i skromnější též profilovanou římsu kordonovou, a původně mělo přízemí pásovou bosáž. V přízemí nejsou okna v 1. a 2. ose, ale je zde jedno o něco menší okno mezi těmito osami a v poslední ose jsou v hluboké špaletě osazeny dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé rámové dveře o čtyřech výplních - v horních jsou vyřízlá na koso postavená čtvercová okénka. Protože je podlaha přízemí pod úrovní okolního terénu vede ke dveřím schodiště o třech stupních. Jižní boční průčelí je v patře trojosé, prostřední okno je slepé a jako jediné má podokenní římsu, pod ní zrcadlo bez reliéfu. Postranní dvě okna mají pouze dole rozšířenou šambránu o plochu chybějící podokenní římsy se zrcadlem. Při jihozápadním nároží liséna s reliéfem vegetabilního ornamentu s oválným medailonkem v níž figura s holí v levici a košíkem? v pravici. V přízemí jsou dva zhruba čtvercové otvory dnes zadělané pletivem. Mezi přízemím a patrem, západně od středu průčelí, je úzký průduch. Západní zadní zahradní průčelí je dnes krom korunní římsy bez členění. Pouze v patře má při severozápadním nároží zhruba čtvercové dvojité ven a dovnitř otvíravé dvoukřídlé čtyřtabulkové (vnitřní starší šestitabulkové) okno osazené v líci fasády, při jihozápadním nároží novodobé typové v ocelové zárubni a ve špaletě osazené ven otvíravé pravé dveře. Po jejich severní straně úzké asi jednoduché jednokřídlé dvoutabulkové dovnitř otvíravé ve špaletě osazené okno opatřené barokní mříží. Severní boční průčelí je nejspíše bez členění a otvorů, protože se obrací do úzké soutky, která ho odděluje od sousedního domu čp. 15. Soutka je na východní straně uzavřena zídkou navazující na východní průčelí, jejíž koruna je kryta naplocho položenými cihlami se spádem k západu. V zídce osazeny dovnitř otvíravé pravé svlakové svisle bedněné dveře ve zděném ostění s pásovou šambránou. Interiér údajně plochostropý.