bašta I.

Severní bašta Skalické brány na půlkruhovém půdorysu, směřujícím ven z města na západní stranu. Severní strana bašty nebyla ukončena rovně tak jako je tomu u jižní bašty, nýbrž dalším půlkruhovým útvarem, z něhož se dochovalo torzální zdivo. Bašta je do výše přibližně 1 metru vystavěna z lomového zdiva, horní část z cihel. Stavba je prolomena ve dvou patrech klíčovými střílnami, z nichž spodní jsou vytesány v kamenných kvádrech a jsou umístěny v hlubokých špaletách segmentově uzavřených. Horní řada střílnových otvorů je otevřena pouze v cihlovém zdivu. Na vnitřní straně bašty v 1. patře se nachází ochoz, pod nímž je v přízemí prolomen pravoúhlý vstup se segmentovým záklenkem pro pěší. V jižní rovné zdi jsou v průjezdu brány vystavěny v přízemí dva slepé oblouky a v 1. patře dvě slepé okenní osy se segmentovým záklenkem a jedna otevřená okenní osa bez prosklení.