velké nádvoří s hospodářskými budovami a 6. bránou

Protáhlé východozápadně orientované nádvoří předhradí obklopují na jižní straně budovy hospodářského charakteru. Proti nim na severu na vyvýšeném skalnatém hřebeni stojí kaple sv. Kateřiny a kaplička sv. Barbory. Dále směrem k západu navazuje patrové stavení s bytem kastelána, přízemní budova, novodobá budova s restauračním sálem a věžovitá šestá brána hradu. Krátkou západní stranu nádvoří uzavírá do severozápadního rohu vklíněné větší stavení s dnešní restaurací. Vnější fasády dolního hradu: na severozápadní nároží hradního paláce navazuje hradební zeď. Pokračování směrem k západu tvoří boční stěna. Za vystupujícím presbyteriem kaple dál k západu pokračuje hradební zeď v rozsahu terasy zvýšená o betonovou nadezdívku tvořící zábradlí hradebního ochozu. Nároží budovy s bytem kastelána je kvádrováno. Hradební zeď přímo bez spáry navazuje na věž s branou do předhradí.