vodní dílo Husinec

Vyklenutá gravitační hráz trojúhelníkového průřezu o poloměru půdorysného oblouku 240m drží vodní plochu o výměře 60 hektarů a objemu až 6,55 milionů m3. Stěna hráze je vysoká 27m, šířka u základů dosahuje 25m, šířka na přelivu je 2,5m. Dělka hráze je 197m, objem použitého zdiva dle projektu dosahuje 58 000 m3. Přes hráz vede silnice spojující Husinec s Prachaticemi, vozovka byla dle projektu široká 5,8m. Hráz je zděná ze žuly z Kobylí Hory u Prachatic. Zdivo bylo prováděno na cementovou maltu, návodní líc je opatřen vedotěsnou cementogelitovou omítkou a spárováním a inertolovým nátěrem. Hráz je svázaná při dnu a v bocích do skalního podkladu z kordieritických rul. Před samotným začátkem zdění vrchní stavby hráze byly provedeny injektážní vrty do základů, hluboké byly 4-6m, přičemž se do těchto vrtů vhánělo cementové mléko, aby se zajistila nepropustnost základů. Pět sdružených korunových přepadů v ose hráze dosahují celkové šířky 46m. Každé pole má světlou šířku 9,25m, propustnost pole je projektována na množství 200m3/s vody při výšce vodního paprsku 1,55m. Na levé straně situované spodní výpustě probíhají v ocelovým potrubím o průměru 1,4m. Na vzdušné straně jsou výpustě regulovány segmentovými uzávěry a na návodní straně stavidly. Další výpusť s povrchovou teplejší vodou o průměru 60cm je na návodní straně uzavřena žaluziovým uzávěrem podle patentu ing. Čecha. Zařízení výpustí dodávala pražská společnost Bří Prášilové a spol. a Českomoravská Kolben-Daněk. Nad výpustí je umístěna stanice jednoduché hmoty, na straně prosvětlené trojicí obdélných oken. Stavba je obložena kamenem tak, aby vzhledem navazovala na stavbu hráze. Zastřešení je mírného sklonu s oplechováním.