letohrádek Lusthaus

Lovecký letohrádek – Lusthaus se nachází uprostřed bývalé Čížovské obory, na křižovatce paprsčitě se sbíhajících cest, na dnešním katastrálním území Čížov, místní části obce Horní Břečkov. Letohrádek je koncipován jako dvoupodlažní stavba čtvercového půdorysu, v patře s ochozem a krytá stanovou střechou. Masivní zdivo přízemní části je prolomeno ze tří stran velkou, segmentově zaklenutou slepou arkádou o jednom oblouku. V arkádách je po jednom okně v ploché šambráně s pravoúhlými uchy, vstup je obdélný. Přesahující stanovou střechu podpírá celkem 12 vyřezávaných dřevěných sloupů. Přízemí člení bílé lizénové rámy, ostatní plochy fasády pokrývá šedá drsná omítka. Vnitřní plochy arkády jsou pojednány šablonovitou dekorací napodobující treláž, po níž se pne vinná réva. Vegetabilní motivy jsou doplněny pásy s geometrickým ornamentem. V prvním patře jednoduché lizény, okenní otvory i vstup obdobné přízemní části. Nad střechou tvarovaný komín. Místnost v přízemí je opatřena jednoduchým dřevěným trámovým stropem. V místnosti prvního patra se dochovala šablonovitá nástěnná malba, kombinující ornamentální prvky a lovecké motivy; štukové zrcadlo na stropě vyplňuje ornamentální malba. Stanová střecha se sloupy pochází z druhé poloviny 19. století, kdy letohrádek vyhořel. Původní střecha byla mansardová, podpíraná v nárožích čtyřmi mohutnými sloupy. Podobu letohrádku před rokem 1799 a koncept kultivované krajiny obory zachycuje veduta uložená ve sbírkách státního zámku Vranov nad Dyjí, inv. č. V 642. Letohrádek byl původně situován uprostřed čížovské kančí obory na křižovatce paprsčitě se protínajících cest, dodnes patrných v terénu. Stavebníkem a zakladatelem čížovské obory byl rytíř Josef Hilgartner z Lilienbornu (1763 – po 1811). V této lokalitě byl postaven starší lovecký pavilon za generála Michala Antonína Althanna (1716–1774).