Helenin obelisk

Obelisk se nachází mezi obcemi Vranov nad Dyjí a Čížov na vrcholu skalního hřbetu Ledových slují. Zděný obelisk má tvar čtyřbokého komolého jehlanu, který spočívá na vysokém hranolovém soklu členěném vpadlými poli a završeném římsou. Čtyřboká podnož obelisku je kamenná. V jednom z polí soklu byla obnovena pamětní deska s trojjazyčným nápisem, původní deska byla zhotovena v blanenských železárnách s německým nápisem: Der Durchlauchtigsten Frau Gräfin Helene Mniszek, geb. Lubomirska. Die Naturfreunde (Její Jasnosti Heleně z Mniszku, rozené Lubomirské, od milovníků přírody.) Obelisk nechal v roce 1860 postavit Okrašlovací spolek ve Vranově na počest tehdejší majitelky vranovského panství hraběnky Heleny Mniszkové, roz. Lubomirské (1784–1876), která byla mecenáškou spolku a nechala tuto pozoruhodnou lokalitu v údolí Dyje zpřístupnit veřejnosti. Do základů obelisku byla podle pamětního listu vložena nádoba z místní vranovské kameniny, v níž byly uloženy mince, pamětní list a dubový kmen. Obelisk nad Ledovými slujemi se na konci 19. století stal vyhledávaným výletním cílem a byla k němu vedena jedna z prvních turistických tras, kterou vyznačila znojemská sekce Rakouského turistického klubu.