5. brána

Bránu tvoří hranolové přízemní stavení zděné z lomového kamene. Její přední strana obrácená směrem k přístupové cestě má kvádrované pravé nároží. Na dolní části brány až do výše vsazeného reliéfu se zachovaly zbytky staré omítky. Oblouk vjezdu je široký, lomený. Široké okosení jeho ostění je ukončeno až dole u odrazního kamene. Nad vjezdem je druhotně osazena obdélná deska s reliéfem znázorňujícím pernštejnskou erbovní pověst, v jednodušším pojetí, než na pardubickém zámku a kostele. Je tu znázorněn Pernštejn vedoucí zubra. Muž drží levou rukou houžev protaženou v zubrových nozdrách, v pravé má vztyčenou sekyru. Muž má nízkou, přes čelo nasazenou kulatou čepici, nebo přilbu a pod ní kuklu. U pasu zavěšenou kabelu, krátkou suknici, přiléhavé nohavice zapuštěn v botách shrnovačkách. Levý roh desky s nohou muže je uražen. Zdivo kolem reliéfu je novodobé, nově vyspárované. Nad reliéfem probíhají ve zdivu ještě dva pásy cihel, z nichž spodní je zčásti původní. Horní okraj brány dozděn novodobě. Bránu kryje nízká stanová šindelová střecha. Vlevo bez přerušení spárou navazuje ještě poněkud nižší část (vrátnice) obsahující jednu místnost. Její zastřešení není z cesty viditelné. Ve stěně, z větší části zakryté břečťanem, je malé obdélné okénko, bez ostění. Levý roh stavení není svázán s hradební zdí. Pravá (severní) strana brány je hladká bez členění. Mezi ní a hradební zdí tu zůstává úzká mezera. Další hradební zeď probíhá mezi severozápadním rohem brány a šestou branou. Na stěně se zachovaly zbytky staré omítky a v horní části stěny pásy cihelného zdiva. Hradební zeď spojující pátou a šestou bránu je v místě napojení asi o 1 m nižší než pátá brána. Ve vzdálenosti přibližně tří metrů od páté brány je v ní prolomeno okno zaklenuté cihelným segmentem se zbytky původní omítky. Zeď ukončuje 11 zubů cimbuří. Vrchol cimbuří má sklon směrem k vnější straně. Ve vzdálenosti asi jeden a půl metru od šesté brány se zeď tupoúhle lomí. Při hlavní bráně, jsou u země v hradbě dvě štěrbinové střílny.