schodiště s balustrádou

Jedná se o dvouramenné honosné schodiště postavené před západní průčelí zámku vyrovnávající značný rozdíl úrovně jeho přízemí a úroveň terénu zámeckého parku. Z parku je přístupná dolní podesta v ose schodiště po šesti stupních. Ta má v čele konchou zaklenutou velkou niku, z ní směřují na sever a na jih schodišťová ramena (přerušená malými mezipodestami) na severní a jižní terasu. Z teras vedou do protisměru schodišťová ramena (též přerušená malými mezipodestami na 12+13 stupňů) na horní podestu před vchodem do zámku. Zdi schodišť a teras jsou omítnuty, členěny bosovanými lisénami, v jimi vytvořených polích jsou buď trojúhelná či lichoběžníková zrcadla (u schodišť) nebo zrcadla obdélná – u teras. Pilířky balustrád, jejich kuželky (čtvercového průřezu) a čtvercové dlaždice podest a terasy jsou pískovcové. Na západní straně teras, na severní i jižní je osazeno po pískovcovém reliéfu lví hlavy – erbovního zvířete Valdštejnů.