vstupní objekt

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 1. vstupní objekt čp. 2 s hlavní branou Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. Vstupní objekt je v rámci areálu na jeho východní straně, stojí mezi pivovarem na jižní straně a jižním nárožním domem čp. 2 na straně severní. Vstupní objekt čp. 2 s hlavní branou kláštera je nárožní zděná převážně hladce omítnutá nepodsklepená patrová budova s podkrovním polopatrem pod sedlovou na nároží zvalbenou střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování. Hlavní východní průčelí (obrácené k průjezdní komunikaci obcí a spolu s domem čp. 27 a jižním nárožním domem čp. 2 vytvářející před hlavní branou kláštera jakýsi redukovaný cour d´honeur) je čtyřosé, přičemž ve střední druhé ose je honosná hlavní brána, kterou po stranách flankují krátké úseky, členěné pouze profilovanou korunní římsou. Na jižní straně je to první osa oken (v přízemí jednoduché zhruba čtvercové s mříží, v 1. a ve 2. patře nízká a v podkrovním polopatře zhruba čtvercové - všechna tři bez výplní, to v 1. patře s mříží), které však patří sousednímu pivovaru, na severu ve třetí a čtvrté ose jsou dvojitá ven a dovnitř otvíravá šestitabulková okna v přízemí dvoukřídlá a v patře čtyřkřídlá, podkrovní polopatro má nízká okna bez výplní. Všechna tato okna mají pískovcové šambrány s lištou na vnějším okraji, pouze okno podkrovního polopatra v 1. ose má ze šambrány zachovánu jen spodní stranu. Hlavní brána je reprezentativní kulisová patrová architektura se štítem, vyzděná z pečlivě opracovaných pískovcových kvádrů, která předstupuje jako rizalit před zbytek fasády. Její průčelí je rozděleno do dvou etáží. Spodní etáž tvoří šest svazkových korintských pilastrů vysokého řádu s úseky úplného kladí. Dvě dvojice těchto pilastrů jsou při zaoblených nárožích, ty jsou opatřeny sokly, jejichž profilace je přetažena přes nároží, zrovna tak jako krepované úplné kladí nad pilastry. Střední dvojice pilastrů je na krajích mírně kokávního středu brány. Jejich dolní části jsou překryty edikulou portálu průjezdu brány. Tato toskánská edikula je tvořena dvojicí svazkových pilastrů, které nesou úseky úplného kladí, jehož římsa přechází v segmentový prolomený fronton s malými křidélky, jehož základna je též segmentová. Mezi touto základnou a archivoltou portálu (nesenou prostřednictvím patečních říms bočnicemi portálu) s hlavním rosetou ozdobeným klenákem je (na místě vypuštěného vlysu a architrávu kladí) akantová rozvilina vymezující nad hlavním klenákem archivolty širokou vypuklou prázdnou kartuš. Nad portálem sdružené okno (s výplněmi jako v patře severní části fasády - viz výše) v profilované šambráně s uchy a kapkami ve tvaru malých volut. Šambrána vyrůstá z podokenní římsy a nese prostřednictvím tří plochých, nad ušima šambrány umístěných, triglyfů nadokenní římsu. Horní etáž nad hlavní římsou tvoří konkávně prohnutá jónská edikula navazující svými svazkovými pilastry na pilastry střední části dolní etáže. Tyto pilastry nesou úseky úplného kladí jehož římsa přechází v segmentový protržený fronton s krátkými křidélky v jehož poli je věncem z květin orámovaná vypouklá kartuš s čtyřřádkovým nápisem: “TV NOS IVVANDORESPICE / ET NOS AB HOSTE PROTEGE / PESTEM FAMEMQVE REMOVE / HORAQVE MORTIS SVSCIPE” (úryvek vyjmutý z Fortunátova mariánského hymnu z brevíře praemonstránského). V hlavním poli štítu, pod polem frontonu odděleném architrávem (při vypuštění římsy a vlysu), je nad obdélným prázdným vystupujícím zrcadlem alianční erb kláštera. Ve štítech madlového tvaru položených na “rolverkové” kartuše je heraldicky vpravo erb proboštův (v děleném štítě v horním poli polopostava biskupa sv. Materny, v dolním čtvrceném poli se srdečním štítkem je v srdečním štítku trojice naturalisticky zobrazených, nikoli heraldicky stylizovaných, růží v postavení 1, 2, v 1. a 4. poli korunované L, ve 2. a 3. poli český lev) a heraldicky vlevo erb konventu (v děleném štítě v horním poli v srpku měsíce polopostava korunované Madony s Ježíškem na své levé straně a se svatozářemi v podobě mnohohrotých hvězd, v dolním poli nad patou štítu trojice polopostav modlících se praemonstrátek). Nad erbem jednohlavý orel drží v zobáku festony jejichž konce drží při hlavicích pilastrů dva andílci. Po stranách edikuly jsou konkávně zakončená poměrně malá křídla postavená na krepované atikové zídky na nichž jsou nad pilastry dolní etáže osazeny dekorativní koule (nad bočními pilastry) a sochy sv. Augustina (nad pilastrem při jižním nároží) a sv. Norberta (nad pilastrem při severním nároží). Třetí socha korunované Madony s korunovaným Ježíškem je osazena na vrcholu frontonu střednín edikuly. Plochy vlysů, zaoblených nároží, mezi pilastry čelní strany, dříků soklů a atikové zídky jsou ozdobeny zrcadly různých tvarů.