dům (bývalá fara)

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 2. dům čp. 27 s dvorky Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. Dům čp. 27 je v rámci areálu na jeho východní straně, stojí před pivovarem (na jeho východní straně), který je na jižní straně pokračováním vstupního objektu. Dům čp. 27 je nárožní zděná hladce omítnutá částečně podsklepená patrová dvoukřídlá budova pod valbovou mansardovou střechou krytou pálenými raženými taškami, na mansardách pak pálenými bobrovkami na husté laťování, postavená na půdorysu trochu více rozevřeného písmene “L”. Dům má dva dvorky, vnitřní - ohraničený na příslušných stranách severním a východním křídlem domu, na západě pivovarem a na jihu zdí pivovarského dvora, a druhý před východním průčelím východního křídla, který provizozně oplocen, pouze na jihu je uzavřen zdí pivovarského dvora. Vnější průčelí (severní severního a východní východního křídla) jsou vodorovně členěna profilovanými římsami - korunní a kordonovou a soklem vyzděným z pískovcových kvádrů, svisle bosovanými lisénami při nárožích. Okna jsou v patře dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková (ve východním průčelí východního křídla jsou vnitřní okna desetitabulková) osazená v líci fasády v šambránách s uchy a kapkami vyrůstajícími z podokenních říms. Okna v přízemí většinou asi zdvojená dvoukřídlá osmitabulková ve špaletách osazená s mřížemi (barokními neb novodobými) s šambránami s obrysovou lištou. Hlavní vstupní severní průčelí severního křídla (obrácené do prostoru před hlavní branou kláštera vytvářející před ní jakýsi redukovaný cour d´honeur) je čtyřosé, rozdělené čtyřimi lisénami na 1 + 2 + 1 osy - prostřední dvě lisény jsou na nárožích velmi málo vystupujícího rizalitu. V přízemí jsou dvě prostřední osy nahrazeny portálem průjezdu. Ten je tvořen na soklech osazenými bočnicemi, patečními římsami a archivoltou ve tvaru stlačeného oblouku se svazkovým hlavním klenákem se zrcadlem v němž je ve třech řádcích datace: “AD. / 17 / 72”. Archivolta i bočnice ozdobeny zrcadly. Dveře v portále trojdílné, dovnitř otvíravé, uprostřed s levými dveřmi. Nad nimi nadsvětlík zasklený šesti tabulkami do motivu slunce. Východní průčelí východního křídla je osmiosé s dvoukřídlými levými dovnitř otvíravými rámovými barokními dveřmi v první ose v přízemí osazenými v jednoduchém pískovcovém ostění s obrysovou lištou. Jižní průčelí východního křídla je bez otvorů, nečleněné, pouze na něj přechází v plné profilaci korunní římsa z východního průčelí. K tomuto průčelí je přistavěn (mezi toto průčelí a zeď pivovarského dvora) přízemní podsklepený přístavek stájí pro poštovské koně pod sedlovou střechou s volským okem na východní straně, jednoduše krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování. Přístavek má pouze ve východním průčelí dnes typové pravé ven otvíravé dveře v ocelové zárubni. Dvorní vnitřní průčelí (jižní severního a západní východního křídla) jsou bez členění, mají pouze korunní římsu, jinak profilovanou než na průčelích vnějších. Okna jsou zde (pokud není uvedeno jinak) lako v patrech vnějších průčelí, ale bez šambrán. Jižní průčelí severního křídla má v přízemí na západní straně šířkově obdélné okénko v pískovcové šambráně s obrysovou lištou, na východní straně je stlačeným obloukem zaklenutý otvor průjezdu (dnes uzavřený svisle bedněnou stěnou, s levými ven otvíravými šesti tabulkami zasklenými rámovými dveřmi s nadsvětlíkem o třech tabulkách, mezi dvěmi jednoduchými šestitabulkovými okny zřízenou v roce 1881), nad ním v patře dvě okna. Západní průčelí východního křídla nese na sobě stopy po dvou zbouraných přístavcích, zhruba uprostřed po patrovém záchodovém a jižně od něho po přízemním v němž byla prádelna. V patře je po okně na obou stranách bývalého záchodového přístavku a zhruba čtvercové okno při jihozápadním nároží. V přízemí je jedno zazděné okno na severní straně bývalého záchodového přístavku a zazděné dveře v pískovcovém ostění s obrysovou lištou vedoucí do bývalého přizemního přístavku. Interiéry mají většinou prkenné podlahy (dnes někdy doplněné linem) a ploché stropy - v přízemí východního křídla doplněné segmentem zaklenutými pasy, nesoucími zdi v patře. Stropy v patře, včetně stropu chodbičky, mají oběžné drobné vouty a stropy v místnosti v severovýchodním nároží a v místnosti na jih od ní mají velká vpadlá zrcadla s okosenými rohy. Průjezd v přízemí severního křídla má stlačenou valenou odsazenou klenbu se dvěmi dvojicemi styčných trojúhelných výsečí, na podlaze keramickou dlažbu z roku 1879. Místnost po západní straně průjezdu má křížovou stlačenou klenbu a v podlaze z cihelných čtvercových dlaždic má při západní stěně poklopem přístupné schodiště do malého valeně segmentem zaklenutého sklepa asi z 1. poloviny 19. století. Dvouramenná schodiště (jedno při západní části jižního průčelí severního křídla a druhé v jihozápadním nároží křídla východního) mají původní dřevěné stupně, je zachováno i několik půcvodních dveří. Půda s prkennou podlahou (pouze u vyústění severního schodiště je část podlahy z topinek) obsahuje původní krov hambalkové soustavy nesený ležatou stolicí. Dajší údaje (někdy již antikvované) viz SHP Mojmíra Horyny.