plocha I. nádvoří

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 3. - 26. objekty I. nádvoří, 3. plocha I. nádvoří Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. I. nádvoří je v rámci areálu při jeho východním okraji, západně za vstupním objektem. Nádvoří je ohraničeno na západní straně budovou prelatury - dnešního zámku čp. 1, na severu (od západu k východu) budovou provizoriátu, ohradní zdí jeho zahrady a ohradní zdí s branou a brankou hospodářského dvora, který se za ní rozkládá. Na východní straně nádvoří stojí na severu vstupní objekt čp. 2 s hlavní branou kláštera, střed a jih této strany zabírá pivovar, k němuž je na jihu přistavěn domek při pivovaru. Na jižní straně je drobná zástavba patřící k pivovaru, od východu k západu tu jsou: domek čp. 22, lednice, domek čp. 133 s dvorkem a pak objekty náležející k proboštské zahradě: schodiště se sochařskou výzdobou a opěrná zeď u prelatury. Zhruba ve středu severní poloviny plochy nádvoří stojí sloup se sochou Panny Marie - Madony, kolem něhož je zatravněná plocha lemovaná ze severní a východní strany řadou čtrnácti patníků. Od průjezdu vstupního objektu čp. 2 vede k severnímu portálu prelatury čp. 1 (mezi severní řadou patníků a budovou provizoriátu) čedičovými kočičími hlavami dlážděná komunikace s odbočkou na sever do brány hospodářského dvora. Komunikace je z větší části z obou stran lemována oblázky vydlážděnými chodníky. Za průjezdem ve vstupním objektu čp. 2 z této komunikace odbočují k jihu dvě nedážděné cesty, první vede podél pivovaru k domkům na jižní straně nádvoří, druhá podél východní řady patníků, kde se rozdvojuje - jedna větev pokračuje na západ k jižníku portálu prelatury, druhá vede k domkům na jižní straně nádvoří, kde se spojuje s první cestou. Mezi těmito cestami, v jihovýchodním koutě nádvoří stojí hospodářský objekt při pivovaru. Při severním okraji dvorku u domku čp. 133 stojí na stavební parcele č. 121 / 2 torzo objektu někdejších garáží. Z nich je zachována pouze část obvodového zdiva a to pouze do maximální výše necelého metru.