jižní nárožní dům

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 3. - 26. objekty I. nádvoří, 10. - 18. objekty hospodářského dvora, 12. jižní nárožní dům čp. 2 Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. I. nádvoří je v rámci areálu při jeho východním okraji, západně za vstupním objektem, přičemž hospodářský dvůr se rozkládá na jeho severní straně, za ohradní zdí s branou a brankou. Jižní nárožní dům čp. 2 stojí severně od vstupního objektu, v jihovýchodním koutě hospodářského dvora, z něhož je přístupný. Jižní nárožní dům čp. 2 je nárožní dvoukřídlá zděná hladce omítnutá podsklepená patrová budova s podkrovním polopatrem postavená na půdorysu písmene “L” (se skoseným nárožím) pod sedlovou na nároží zvalbenou střechou krytou pálenými bobrovkami dvojitě na řídké laťování. Křídla budovy k sobě přiléhají v tupém úhlu. Okna má budova v podkrovním polopatře oválná šířkově orientovaná bez výplní s šambránami s vnější obrysovou lištou a na vnějších průčelích s hlavními klenáky zasahujícími do dolní části profilace korunní římsy. V patře jsou dvojitá čtyřkřídlá šestitabulková ven a dovnitř otvíravá okna osazená v líci fasády v pískovcových šambránách s vnější obrysovou lištou s ušima s kapkami vyrůstajících z podokenních říms, v přízemí jsou okna obdobná (pokud jsou zachována), ale jsou dvoukřídlá, šambrány nemají podokenní římsu a jsou opatřena mřížemi - o 7 x 4 prutech. Jižní vnější průčelí jižního křídla je obráceno do prostoru před hlavní branou kláštera, který zde tvoří jakýsi redukovaný cour d´honeur. Je čtyřosé, svisle je členěno čtyřmi bosovanými lisénami na 1 + 2 + 1 osy, přičemž ty střední patří mělkému rizalitu nahoře zakončenému trojúhelným tympanonem se slepým oknem ve tvaru kvadrilobu s šambránou s vnější obrysovou lištou. Vodorovně je členěno profilovanou korunní římsou a pásovou dole profilovanou římsou kordonovou, nad níž má patro jednoduchý pásový sokl. Nad postranními osami je ve střeše po valbovém vikýři s oválným výškově situovaným oknem v profilované šambráně, s natočenými postranními pilastry zakončenými krepovanou profilovanou římsou, nad oknem segmentem vzedmutou. V přízemí má průčelí okno v 1. ose v dolní větší části zazděno a ve 3. ose je okno slepé. Východní vnější průčelí východního křídla je s výše popsaným jižním vnějším průčelím jižního křídla zcela shodné. Liší se pouze tím, že jeho přízemní okna nejsou ani částečně zaslepena. Vnitřní dvorní průčelí jsou vodorovně členěna profilovanou korunní římsou a mezi přízemím a patrem pásovou dole profilovanou římsou kordonovou, svislé členění tyto fasády nemají. Vnitřní severní dvorní průčelí jižního křídla je trojosé. V přízemí ve 2. střední ose bylo okno nahrazeno dvoukřídlými dovnitř otvíravými levými rámovými dveřmi o čtyřech výplních vstupu na schodiště osazených v pískovcovém ostění s vnější obrysovou lištou, dnes jsou dveře vysazeny. Ve 3. ose bylo po nějaké době okno zrušeno a změněno vybouráním parapetu na dveře (dvoukřídlé, dovnitř otvíravé, s nadsvětlíkem), které byly po čase však z větší dolní části zazděny a změněny v dnešní zhruba čtvercové okno bez výplně. Vnitřní západní dvorní průčelí východního křídla je čtyřosé. V přízemí ve 2. ose jsou asymetrické dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé rámové dveře o šesti výplních se čtyřtabulkovým nadsvětlíkem osazené v pískovcovém ostění s vnější obrysovou lištou a na vnitřní hraně s odsazeným zakulacením. Ve 4. ose levé dovnitř otvíravé rámové dveře o pěti výplních s nadsvětlíkem v ostění s vnější obrysovou lištou. V 1. a ve 3. ose pod okny od přízemí jsou nízká okna od sklepa, také s pískovcovými šambránami s vnější obrysovou lištou. Interiér sklepa je přístupný dvouramenným schodištěm v jižním křídle. Má valené klenby (ta ve východním křídle je zesílena dvěma pasy) a hliněné podlahy někdy vysypané pískem. V nadzemních podlažích většinu prostoru jižního křídla zabírá dvouramenné schodiště s hlavními podestami (s podlahami z kamenných dlaždic) při severním průčelí, ta v přízemí je dnes příčkami rozdělena na tři zhruba čtvercové místnůstky a ta v patře (s plochým stropem s fabionem odděleným lištou) je na východní straně zkrácena. Zbylý prostor západně od schodiště je dnes v přízemí a v patře z části připojen k bytům ve vstupním objektu čp. 2. Přízemí východního křídla bylo rozděleno příčnými zdmi na tři prostory, z nich ten v jihovýchodním nároží má od sebe na západě oddělenu nepravidelnou místnost u výše uvedeného schodiště. Prostory prostřední (původně ratejna) a severní (kuchyně) byly později příčkami rozděleny každý na tři místnosti - v severním v místnosti při východním průčelí zůstala kuchyně. Přízemí má valené klenby opatřené nad otvory ve zdech většinou pětibokými výsečemi, podlahy jsou prkenné, pouze v předsíni (za dveřmi ve 2. ose západního průčelí východního křídla) je dnes xylolit. V plochostropém patře je dnes ve východním křídle byt, při východním průčelí má nepravidelnou místnost v jihovýchodním nároží (s fabionem odděleným od stropu lištou), uprostřed jídelnu s voutou a dvěmi okny, na severu ložnici, též s fabionem odděleným od stropu lištou. Při západním průčelí je na severu šatna a při jižním průčelí jižního křídla (mezi místností v jihovýchodním nároží a schodištěm) další nepravidelná místnost. Mezi touto místností a výše uvedenou šatnou je několik menších či velmi malých místností vzniklých při úpravách někdy v 1. plovině 20. století. Podlahy jsou zde prkenné, pouze šatna má na prknech linoleum a malá plackou zaklenutá místnustka ve středu dispozice styku jižního a východního křídla má na podlaze xylolit. Nízké podkrovní polopatro s trámovými stropy je rozděleno barokními zdmi do velkých prostor, pouze při schodišti při jižním průčelí jižního křídla jsou prostory malé. Podlahy jsou zde prkenné, pouze v okenních výklencích jsou kamenné dlaždice. Půda má též prkenné podlahy a obsahuje krov hambalkové soustavy nesený ležatou stolicí. Dajší údaje (někdy již antikvované) viz SHP Mojmíra Horyny.