brána

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 3. - 26. objekty I. nádvoří, 10. - 18. objekty hospodářského dvora, 15. brána Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. I. nádvoří je v rámci areálu při jeho východním okraji, západně za vstupním objektem, přičemž hospodářský dvůr se rozkládá na jeho severní straně, za ohradní zdí s branou a brankou. Severní nárožní dům čp. 2 stojí severně od vstupního objektu, za sýpkou čp. 2, v severovýchodním koutě hospodářského dvora. Brána je přistavěna severním směrem k severovýchodnímu nároží severního nárožního domu čp. 2 a uzavírá cestu vedoucí z průjezdní komunikace obce na západ, podél jeho severního průčelí a dále podél severního průčelí stodoly I. až k průjezdu touto stodolou do hospodářského dvora. Jedná se o pilířovou zděnou hladce omítnutou bránu s postranními, nyní zazděnými, brankami. Pilíře brány jsou zhruba čtvercového půdorysu, mají jednoduchý nahoře skosený sokl a nahoře jsou zakončeny profilovanou korunní římsou zastřešenou nízkou stanovou stříškou krytou prejzami. Pod touto římsou je hladký od dříku pilíře odsazený vlys. Dřík se soklem jsou na nárožích na vnější východní straně brány pravoúhle vybrány, na vnitřní západní straně brány je toto vybrání pouze na straně vlastní brány a je mnohem větší, protože sloužilo k osazení dvoukřídlých dovnitř se otvírajících vrat, které se nezachovaly. Dříky pilířů jsou na vnější východní straně ozdobeny vpadlým obdélným zrcadlem zvětšeným nahoře a dole o odsazené půlkruhy. Po stranách těchto pilířů jsou branky zaklenuté stlačeným obloukem “proražené” v nižší zdi zakončené korunní římsou o stejné profilaci jako ta na pilířích a zastřešenou sedlovou stříškou. Branky jsou dnes na vnější východní straně brány zazděny a zaomítnuty, na vnitřní západní straně, má však severní branka dochována dřevěná rámová vrátka o dvou výplních vyplněných svislými latěmi s mezerami mezi nimi, okopná deska chybí. Soudě dle zaměření 1:200 ze začátku 70. let 20. století, zeď od brány pokračovala na východ k silnici, před ní se obrátila k severu, ke křižovatce s odbočkou na západ do Brozan, zeď pak pokračovala podél této odbočky, až se spojila s dosud stojící ohradní zdí s bránou, která je součástí konventní zahrady. Z tohoto pokračování zdi zbyl pouze několikrát zalomený kousek u severní branky, který je opatřen soklem a pod korunní římsou od ostatní plochy zdi odsazeným vlysem.