stodola I.

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 3. - 26. objekty I. nádvoří, 10. - 18. objekty hospodářského dvora, 16. stodola I. Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. I. nádvoří je v rámci areálu při jeho východním okraji, západně za vstupním objektem, přičemž hospodářský dvůr se rozkládá na jeho severní straně, za ohradní zdí s branou a brankou a severní strana tohoto hospodářského dvora byla z podstatné části tvořena trojicí stodol postavených v jedné linii. Stodola I. stojí na východní straně této trojice, na západní straně severního nárožního domu čp. 2. Jedná se o zděný hladce omítnutý přízemní objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování, s přízemním přístavkem u východní části jižního průčelí, jehož pultová střecha plynule navazuje na střechu stodoly. Jižní dvorní podélné průčelí má na západní straně stlačeným obloukem zaklenutou bránu průjezdu. Nad tímto záklenkem je vzedmuta oblounem od ostatní plochy průčelí oddělená fabionová korunní římsa, nad níž zde plocha střechy vytváří tvar, jaký mívá běžně nad volským okem. Mírně západně ze středu zbylé délky průčelí jsou segmetová svisle bedněná dvoukřídlá ven otvíravá pravá vrata s pravými vrátky ve východním křídle. Mezi těmito vraty a bránou průjezdu je torzo přístavku, kdysi pod pultovou střechou krytou raženými taškami, postaveného asi na začátku 20. století. Již výše uvedený přístavek k východní části průčelí má jižní průčelí opatřené odsazenou fabionovou korunní římsou a jednoduchým poměrně dosti vysokým soklem, uprostřed levé svlakové ven otvíravé dveře po nichž zbyla dřevěná zárubeň. V západním bočním průčelí má přístavek levé dovnitř otvíravé dveře v dřevěné zárubni a nad nimi dvířka na půdu, východní boční průčelí tvoří jeden celek s východním bočním průčelím stodoly - viz níže. Severní vnější podélné průčelí má na západní straně zhruba čtvercovou bránu průjezdu osazenou dvoukřídlými svisle bedněnými dovnitř otvíravými pravými vraty. Mírně západně ze středu zbylé délky průčelí jsou segmetová svisle bedněná dvoukřídlá ven otvíravá pravá vrata s pravými vrátky v západním křídle. Průčelí má jednoduchou korunní římsu, která kočí u západní brány průjezdu a pokračuje (kvůli větší výšce brány) o malý kousek výše. Východní boční štítové průčelí se uplatňuje pouze svou menší jižní částí, jeho zbytek je zakryt severním nárožním domem čp. 2. Při zemi má okno od valeně zaklenutého sklepa s podlahou z cihelných dlaždic, který je sice pod stodolou, ale patří k severnímu nárožnímu domu, z jehož přízemí je přístupný segmentem valeně zaklenutým cihelným schodištěm. Štít je dnes vodorovně obedněn, před tím hladce omítnut. Na toto průčelí vlastní stodoly navazuje v jedné linii východní štítové průčelí výše uvedeného přístavku k jižnímu průčelí stodoly. To má v přízemí zhruba čtvercová svisle s přelištováním bedněná ven otvíravá levá svlaková vrata osazená do špalety zděného ostění. Z cihel vyzděný štít (tl. 15 cm) je tč. neomítnutý a na severní straně má zhruba čtvercový otvor s dřevěnou zárubní po levých ven otvíravých (asi svlakových) dvířkách na půdu. Na západní straně navazuje na stodolu torzo stodoly II., proto zde není průčelí, ale pouze štítová dělící zeď. Interiér stodoly má hliněnou podlahu a krov hambalkové soustavy nesený ležatou stolicí. Na západní straně je z interiéru stodoly oddělen, poměrně silnou zdí, průjezd. Ten má dlažbu z snad čedičových “kočičích hlav” a je zaklenut sedmi poli valených segmentových kleneb do ocelových “I” nosníků. Prostor přístavku je zaklenut valeně s třemi dvojicemi styčných trojbokých výsečí, později rozdělen dvěmi příčkami na tři místnosti. Dajší údaje (někdy již antikvované) viz SHP Mojmíra Horyny.