budova štoků

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 3. - 26. objekty I. nádvoří, 19. - 26. objekty pivovaru, 21. budova štoků Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. I. nádvoří je v rámci areálu při jeho východním okraji, západně za vstupním objektem. Pivovar stojí na východní straně I. nádvoří, je jižním pokračováním vstupního objektu, domek při něm je přistavěn k jeho jižnímu průčelí. Budova štoků je pak přistavěna k východnímu průčelí tohoto domku. Jedná se o zděný hladce omítnutý patrový podsklepený objekt postavený na obdélném půdorysu a na terénním zlomu (proto je jeho jižní průčelí vyšší než severní) pod sedlovou střechou (s dvěmi větrákovými nástavci na hřebeni) dvojitě krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování. Jižní podélné průčelí je pětiosé, nad vysokou podnoží s trojicí pravoúhlých okének od sklepů je rozděleno pásovou kordonovou římsou do dvou podlaží. Okna v přízemí jsou sdružená, “tovární” každé o devíti tabulkách osazené ve špaletách a jejich šambrány (provedené v hrubé omítce, dnes červeně natřené) jsou redukovány na jakousi plochou podokenní římsu a horní plochou část (sahající až ke kordonové římse) s redukovanými uchy s kapkami po stranách. V patře jsou do špalet oken osazena dvě křídla vodorovných žaluzií. Jejich šambrány (provedené převážně v hrubé omítce, dnes červeně natřené) jsou redukovány na jakousi plochou podokenní římsu a horní část s do plochy redukovanými dvojitými kapkami po stranách a se segmentovým záklenkem s hladce omítnutými patečními a hlavním klenákem. Plocha mezi segmentovým záklenkem a pravoúhlými žaluziemi je hladce omítnuta. Východní boční štítové průčelí má pouze dvě žaluziová okna v patře, tak blízko sebe, že pateční klenáky záklenků jejich šambrán byly sloučeny do jednoho. Severní podélné průčelí je čtyřosé, jinak je stejné jako pětiosé průčelí jižní se stejnými okny v přízemí a v patře, pouze mu schází vysoká podnož. Interiér přízemí, patra a půdy tvoří dnes jedna prostora s krovem vaznicové soustavy s dvěmi stojatými stolicemi a rozdělený mezi přízemím a patrem osmi dvojicemi ocelových válcovaných “I” nosníků o výšce 20 cm. Sklep, zasahující svým západním koncem pod domek při pivovaru, má valenou klenbu se šesti pětibokými výsečemi na jižní straně a jednou trojbokou na severu, podlahu z cihelných dlaždic či betonu. Východní čtvrtinu má oddělenu pozdější příčkou s pravoúhlým dveřním otvorem. Na severu a východě na tento sklep navazují (a jsou z něho přístupné) další rozsáhlé sklepní prostory pod dvorem pivovaru. Dajší údaje (někdy již antikvované) viz SHP Mojmíra Horyny.