domek

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 3. - 26. objekty I. nádvoří, 19. - 26. objekty pivovaru, 23. domek čp. 22 Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. I. nádvoří je v rámci areálu při jeho východním okraji, západně za vstupním objektem. Domek čp. 22 stojí na jižní straně I. nádvoří, na jejím východním konci. Jedná se o přízemní podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu na terénním zlomu (na jihu je terén asi o 3.5 m níže) pod sedlovou střechou krytou frankfurtskými taškami z ocelového plechu, s trochu šikmo přistavěným rizalitem pod sedlovou střechou na severní straně a s přístavkem s plochou plechovou střechou na straně východní. Okna má dům zpravidla (pokud není uvedeno jinak) dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá osmitabulková osazená v okosených špaletách. Severní hlavní vstupní průčelí je na východ od rizalitu zakryto domkem při pivovaru, k němuž je zde přistavěno. V západní části je tříosé (osy odděleny lisénovými rámy spočívajícími na jednoduchém soklu) přičemž první východní osa (s asymetrickými dvoukřídlými levými dovnitř otvíravími rámovými dveřmi o šesti výplních, s nadsvětlíkem původně o čtyřech tabulkách, osazených ve zděném ostění) zabíhá do výše uvedeného rizalitu. Tento rizalit, zhruba čtvercového půdorysu, je východní stranou přizděn k domku při pivovaru, ve své východní “větší polovině” má šachtu nákladního výtahu (tato část domku má svoji st.p.č. 121 / 6) a v západní závětří (s cementovou dlažbou) před výše popsanými dveřmi. Severní štítové průčelí rizalitu má v horní části svislé bednění s přelištováním, které nad vodorovnou latí přechází i na štít. Na východní straně má poměrně velké jednokřídlé levé ven otvíravé dveře nákladního výtahu, na západní straně závětří uzavřené dvoukřídlými dovnitř otvíravými levými rámovými vrátky o čtyřech výplních, přičemž ty horní větší jsou opatřeny svislými latičkami. Severozápadní nároží rizalitu je neseno ocelovou trubkou, která asi nahradila dřevěný sloupek. Západní průčelí rizalitu má nahoře svislé bednění s přelištováním a pod ním závětří opatřené dřevěným zábradlím ze svislých latiček. Jižní průčelí pětiosé, nad poměrně vysokou podnoží (s jedním okénkem od sklepa) je lisénovými rámy rozděleno na 1 + 2 + 2 osy. V posledních dvou osách (ve 4. a v 5.) byla výše popsaná okna nahrazena (asi kolem roku 1900) novějšími, která se od výše popsaných liší tím, že jsou o něco menší a čtyřtabulková. Východní boční štítové průčelí má lisénový rám, který se při horních okrajích štítu směrem nahoru rozšiřuje, protože jeho spodní okraje mají menší spád než střecha. Pod vrcholem štítu, jižně od středu, je v lisénovém rámu průduch a pod rámem dvě úzká okna od půdy - dnes bez výplní. Mírně jižně ze středu má průčelí přízemní přistavek (asi ze začátku 20. století) postavený na obdélném půdorysu a vodorovně členěný korunní římsou s vlysem, balkánovou římsou a soklem. Mezi balkánovou římsou a vlysem má na nárožích a při vlastním průčelí domku lisény. V čele má okna od sklepa a od přízemí - to je dvojité dvoukřídlé dvoutabulové dovnitř otvíravé ve špaletě osazené. Severně od přístavku dvoukřídlé dovnitř otvíravé dveře od chodby v přízemí vedoucí na verandu stojící v koutě domku čp. 22 a domku při pivovaru. Na západní straně sousedí domek s lednicí od níž je na půdě oddělen protipožární zdí. Interiér přízemí je plochostropý, při severním průčelí má dlážděnou chodbu následovanou na západní straně trojicí malých místnůstek (z nich prostřední je kuchyňka a poslední komora a spolu s místností na jihu mají xylolitové podlahy), při jižním průčelí jsou tři místnosti, z nich dvě východní mají na podlahách vlýsky. Ve východním přístavku je koupelna. Z chodby je přístupný domek při pivovaru. Sklep byl původně jednou prostorou s podlahou z kamenných dlaždic a s valenou klenbou se čtyřmi pětibokými výsečemi na severní straně a jednou výsečí na jižní straně. Později byl zhruba v západní třetině rozdělen příčkou s pravoúhlým dveřním otvorem a doplněn na východě o sklípek pod přístavkem. Sklep je přístupný ze severu, přes šachtu nákladního výtahu, z 2. patra sklepů domku při pivovaru. Dříve byl spojen i s 1. patrem sklepů domku při pivovaru, ale dnes je tento průchod zazděn. Sklep spojoval, či spojuje, lednici s pivovarskými sklepy pod budovou štoků a pivovarským dvorem. Půda přístupná z domku při pivovaru, přes záchod v jeho rozšíření, obsahuje (soudě dle výkresů) krov Rankovy soustavy. Dajší údaje (někdy již antikvované) viz SHP Mojmíra Horyny.