lednice

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 3. - 26. objekty I. nádvoří, 19. - 26. objekty pivovaru, 24. lednice Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. I. nádvoří je v rámci areálu při jeho východním okraji, západně za vstupním objektem. Lednice stojí na jižní straně I. nádvoří, je západním pokračováním domku čp. 22 a dále na ni navazuje domek čp. 133. Jedná se o zděný hladce omítnutý řadový přízemní “podsklepený” objekt postavený ze smíšeného zdiva na zhruba obdélném půdorysu na terénním zlomu (na jihu je terén asi o 3.5 m níže) pod sedlovou střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování. Severní průčelí obrácené do I. nádvoří je čtyřosé, se čtyřmi lisénovými rámy, plynule navazuje na severní průčelí domku čp. 22. V každém rámu po jednom slepém okně v mělké okosené špaletě, pouze ve 2. a ve 4. ose jsou v nich menší otvory bez výplně. Jižní průčelí je dnes bez členění a otvorů. V minulosti však otvor muselo mít, protože z prostranství před tímto průčelím byl do objektu dopravován led. Na západní straně sousedí lednice s domkem čp. 133 a na východní s domkem čp. 22, na půdě je od nich oddělena protipožární zdí. Interiér lednice dnes tvoří jeden velký prostor zabírající dřívější přízemí a sklep. Na východní straně je dveřmi spojen se sklepem domku čp. 22 a přes něho a přes sklepy domku u pivovaru s pivovarskými sklepy pod budovou štoků a pod pivovarským dvorem. Prostor je zastropen šesti příčnými poli valených segmentových kleneb do ocelových válcovaných “I” nosníků nad bývalým přízemím a má betonovou podlahu. Půda s krovem je dnes nepřístupná, krov bude s největší pravděpodobností stejný jako u domku čp. 22, tedy asi Rankův. K lednici patří pozemek před východní polovinou jejího jižního průčelí (a před částí jižního průčelí sousedního domku čp. 22), který na jihu sahá až k Mlýnskému potoku. Na východní straně tohoto pozemku stojí zeď z kamenného zdiva (dnes již pouze se zbytky hladké omítky), která má na severní straně cihlami zazděný pravoúhlý dveřní otvor, nad nímž je ve zdivu segmentový cihelný záklenek. Dajší údaje (někdy již antikvované) viz SHP Mojmíra Horyny.