plocha II. nádvoří

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 27. - 34. objekty II. nádvoří, 27. plocha II. nádvoří Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. II. nádvoří je v rámci areálu zhruba v centru jeho zastavěné části, na jižní straně kostela Narození Panny Marie. V podstatě obdélné II. nadvoří je ohraničeno na severní straně kostelem Narození Panny Marie, na východní a na polovině strany jižní budovou prelatury - dnešního zámku čp. 1, na západní polovině jižní strany refektářem čp. 1a na západní straně “krčkem” spojující refektář s budovou konventu, honosným východním průčelím jižního křídla konventu a arkádovou stěnou čp. 1. Zhruba ve středu plochy nádvoří stojí studna a severně od ní, asi ve středu severní poloviny nádvoří sousoší Panny Marie - Immaculaty. Kolem studny jsou vysazeny čtyři dnes již mohutné lípy. Vlastní plocha nádvoří je z větší části zatravněna, pokud není na některých místech tráva vyšlapána, pouze mezi severním průjezdem budovou prelatury a bránou arkádové stěně je komunikace vydlážděná asi čedičovými kočičími hlavami.