venkovský dům

Přízemní zemědělská usedlost situovaná podélně k prostoru návsi. Hlavní průčelí je opatřeno hladkou omítkou, členěnou soklem a plochými pilastry s košovitou hlavicí v nárožích budovy a kolem vstupů do domu. Na levé straně od vstupu do obytné části je čtvercové okénko do komory lemované hladkou čtvercovou šambránou. Hlavní vstup opatřen žudrem s půlkruhovými pilíři nesoucími segmentový záklenek. Žudro, které bylo původně zdobeno lidovou ornamentální malbou od Roziny Frolkové, kryje pultová stříška, krytá pálenou bobrovou taškou. Pravá strana domu je prolomena dvěma pravoúhlými okny do světnice akcentovanými hladkou šambránou na parapetní římse. Fasáda ukončena profilovanou podstřešní římsou. Střecha domu sedlová, krytá pálenou střešní krytinou, bobrovou taškou. Ve střeše nízké okno typu volského oka. Vnitřní dispozice domu obsahuje průchozí síň, v jejímž koutě je oddělena černá kuchyně se širokým komínem. Vstup do kuchyně s půlkruhovým záklenkem. Vedle síně je komora s poklopem na půdu. Původně zde byly schody na sýpku. Na protilehlé straně síně světnice s trámovým stropem s roštem. Trámy mají ornamentálně seříznuté hrany s ozdobnou profilací. Na trámu pod stropem ve světnici je nápis: MARTIN RIZAK LETA PANE 1849. Vedle světnice je průjezd do dvora s kamennou štítovou zdí. Na návesní část domu navazuje podélný trakt uzavírající dvůr na východní straně.