ministerstvo práce a sociálních věcí

Stavba umístěná na jižní straně nám. pod Emauzy na členitém půdorysu je tvořena hlavním 6-podlažním objektem s vnitřní centrální dvoranou a 3-podlažními křídly tvořícími systém uzavřených i otevřených dvorů. Zastřešení je plochými a sedlovými střechami, na hlavním objektu jsou nároží zdobená kamennými obelisky. Vstupní průčelí z ul. Na poříčním právu je v 1. - 3. NP v ose objektu, včetně pilastrů a válcových prvků s vázami před vstupem, obloženo travertinem. Nad 3. NP probíhá výrazná římsa navazující na kamennou "balustrádu" atiky bočních křídel, 6. NP je odděleno výraznou profilovanou římsou, okna jsou lemována kamennými šambránami. Troje vstupní dveře jsou kazetové mosazné. Fasády křídel jsou členěny soklem, kordonovou římsou a vertikálními meziokeními pilastry z travertinu. V krajních osách křídla orientovaného do nábřeží jsou travertinové niky s plastikami žen (J. Horejc), nad korunní římsou "balustráda" ze sloupů a kladí navazující na meziokenní pilastry. Monumentální dvoupodlažní centrální dvorana hlavní budovy se schodišti je prosvětlena žb kazetovým stropem se skleněnými tvárnicemi, sloupy a podlahy jsou obložené kamenem. Ve vestibulu je umístěna plastika Horníci od K. Hladíka.