dům

Dům č. p. 89 uzavírá východní stranu severního parteru, do kterého je otevřen arkádovou chodbou, na východní straně k budově přiléhá štítová zeď domu č. p. 88. Západní průčelí objektu je třináctiosé, vstupy do budovy jsou osazené v 5. ose zleva a 4. ose zprava, další vchod je umístěn na pravém konci budovy a je tvořen původními nízkými dveřmi zasazenými v dřevěném ostění. Okenní osy jsou rámované plochou šambránou a mají dvoukřídlé rámy, dělené na osm polí. Ochoz je sklenutý valenou klenbou s trojbokými výsečemi, dvanáct arkádových oblouků dosedá na hranolové kamenné pilíře s výraznými deskovými hlavicemi. Arkády jsou rámovány profilovanou šambránou přerušenou hlavním klenákem. Severní a jižní průčelí jsou zdobena vysokými volutovými štíty zdobenými pěti vázami a dvěma obelisky. Plocha štítů ohraničená korunní římsou je členěná dvěma pilastry vymezujícími vpadlá pole s obdélným sdruženým okénkem, a které podpírají trojúhelníkový nástavec. Kamenné ostění okenní osy je doplněno ušima s kapkami. Volutová křídla jsou vyplněna štukovou stlačenou spirálou. Severní fasáda je v přízemí prolomena jednou okenní osou osazenou v líci a členěnou na šest polí, ploché kamenné ostění s obvodovou lištou je doplněné ušima s kapkami a podokenní římsou. jižní fasáda je členěná třemi osami, dvěma okny a centrálně umístěným vchodem. Kamenné ostění je jemně profilované, horní pás přerušují vystupující ucha s kapkami. Okenní osy jsou ve špaletě osazeny mřížemi, podokenní římsy výrazně předstupují před líc zdiva. Hladká východní fasáda členěná dvanácti osami v rytmu 4 – 2 – 2 – 1 – 3 je doplněná malým přístavkem s pultovou střechou. Tři pravé a čtyři levé okenní osy jsou osazené v líci zdiva, pravé osy jsou dělené na šest polí a obíhá je plochá šambrána. Okna na levé straně mají dvoukřídlí rám dělený na osm polí a jsou rámovány plochým ostěním s obvodovou lištou a ušima s kapkami, které je ukončeno podokenní římsou. Okenní otvory proražené nad přístavkem jsou čtvercového formátu se štukovým rámem a jsou chráněné mřížemi. Objekt je zastřešen sedlovou střechou krytou bobrovkou, na západní straně je do krovu prolomeno šest volských ok.