schodiště se sochařskou výzdobou

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 35. - 44. objekty proboštské zahrady, 36. schodiště se sochařskou výzdobou Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. Proboštská zahrada je v rámci areálu před jižní stranou jeho zastavěné části. Schodiště se sochařskou výzdobou je v jejím severovýchodním koutě a spojuje ji s I. nádvořím. Jedná se o přímé schodiště rozdělené pískovcovými deskami vydlážděnou mezipodestou na severní horní rameno o devíti a rameno jižní dolní o sedmi pískovcových stupních. Jižní raneno má na západní straně plně vyzděné hladce omítnuté zábradlí s pilířky na obou koncích, zakončené nahoře na stranách profilovanými pískovcovými deskami, na nichž, nad sloupky, byla osazena sochařská výzdoba, z níž jsou dnes na místě pouze profilované podstavce. Na východní straně je ohradní zeď zahrady zahradnického domku čp. 4. Horní severní rameno je z obou stran sevřeno zdmi stejné úpravy jako zábradlí jižního ramene. Zdi nemají pilířky pouze na koncích, ale i jižně od středu, všechny měly sochařskou výzdobu.