zahradnický domek

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 35. - 44. objekty proboštské zahrady, 41. - 43 objekty zahradnického domku čp. 4, 41. zahradnický domek čp. 4 Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. Proboštská zahrada je v rámci areálu před jižní stranou jeho zastavěné části. Objekty zahradnického domku čp. 4 stojí na východní straně u hlavního parteru zahrady, na jihu je vlastní zahradnický domek čp. 4 a na jeho severní straně jeho zahrada obehnaná na severní a západní straně ohradní zdí s brankou se sochařskou výzdobou. Zahradnický domek je přízemní nepodsklepený objekt s pouze na jih obráceným půdním polopatrem postavený na půdorysu písmene “L” pod asymetrickou sedlovou střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování. Okna měla budova dvojitá čtyřkřídlá osmitabulková ven a dovnitř otvíravá osazená v líci fasády v pískovcových šambránách s vnější obrysovou lištou. Některá byla opatřena trojkřídlými vnitřními okenicemi - jistě to v severním průčelí. Dnes jsou okna (až na jednu vnitřní) bez výplní. Severní dvorní vstupní průčelí je dvouosé. Pod profilovanou korunní římsou mělo v 1. ose dovnitř otvíravé levé dvoukřídlé rámové dveře o čtyřech výplních osazené v pískovcovém ostění se zamřížovaným třítabulkovým nadsvětlíkem s vnější obrysovou lištou, ve 2. ose okno. K východnímu konci průčelí bylo později (na počátku 20. stol.) přistavěno malé křídlo kuchyně a prádelny, které je dnes bez střechy (provizorně zakryto vlnitým ocelovým plechem) a které je hrubě omítnuto, na západní straně má jedno okno, na severní (dříve se štítem) tři okna z nichž prostřední je slepé a na západní jedno okno - okna jsou dnes bez výplní, byla v líci fasády v omítkových hrubých šambránách s vpadlou hlazenou obrysovou lištou. Mezi severozápadní nároží tohoto přístavku a jihozápadní nároží domu čp. 133 je postavena cihlová hladce omítnutá zeď na jižní straně s dvoukřídlými na východ otvíravými levými? svlakovými dveřmi pod železobetonovým překladem. Jižní průčelí je šestiosé s okny umístěnými v rytmu os 1 + 2 + 2 + 1. Vodorovně je členěno profilovanou korunní a úzkou profilovanou kordonovou římsou, která je mezi přízemím a půdním polopatrem. V polopatře jsou oválná na šířku postavená okna bez výplní se štukovými šambránami s vnější obrysovou lištou. Západní štítové průčelí je asymetrické, má jedno okno (severně od středu) a lisénový rám. Je o něco širší než vlastní domek, protože jeho štítová zeď předstupuje před jižní průčelí. Východní štítové průčelí je dnes trochu pobořeno, tak nelze s určitostí tvrdit jak vypadalo. Jisté je, že se na něj zalamuje z jižního průčelí kordonová římsa, ale není zřejmé kde končila. Do kouta mezi toto průčelí a malé křídlo přistavěné k východnímu konci severního průčelí byl umístěn přízemní přístavek s dvěmi malými okny na východní straně a s pultovou střechou krytou dnes provizorně vlnitým ocelovým plechem. Interiér má (či spíše měl) v západní polovině dvě plochostropé místnosti s fabiony od stropu odsazenými, ve východní polovině při severním průčelí z něho přístupnou chodbu, z které je přístupná na jih od ní dvěmi poli valené klenby zaklenutá místnost (západní pole má vrcholnici klenby rovnoběžnou s jižním průčelím a má dvojici protějškových pětibokých výsečí, východní pasem oddělené pole má vrcholnici kolmou na jižní průčelí a má ve středu dvojici styčných trojbokých výsečí) a pravotočivé podkovovité segmentem valeně podklenuté schodiště na půdu. Proti schodišti je z chodby přístupná čtvercová místnost kuchyně v přistavěném křídle na severu a z ní menší prádelna na její východní straně. Dveřmi ve východní stěně chodby je přístupná komůrka v přístavku před východním průčelím domku. Podlahy byly v domku prkenné, pouze chodba a prádelna měly dlažbu. Před východním průčelím a před severní stranou křídla přistavěného k východnímu konci severního průčelí je pozemek patřící k zahradnickému domku a je užíván jako jeho dvorek, dříve jako zahrádka. Dnes jsou na něm provizorní stavbičky a skládka všeho možného. Dajší údaje (někdy již antikvované) viz SHP Mojmíra Horyny.