socha génia II.

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 45. - 51. objekty konventní zahrady, 48. socha genia II. Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. Konventní zahrada je v rámci areálu před západní stranou jeho zastavěné části, tedy před konventní budovou, kterou obepíná i ze severní a jižní strany. Gloriet je postaven proti západnímu průčelí konventní budovy, severně od jeho střední osy. Socha genia II. je osazena u severovýchodního nároží glorietu. Jedná se o z pískovce vytesanou okřídlenou v plášti oděnou vpravo hledící v kontrapostu stojící postavu (převážně na pravé noze) držící na své levé straně oběma rukama prázdnou oválnou kartuš s úzkým rámem. Socha je osazena na poměrně nízkém profilovaném podstavci čtvercového půdorysu.