pergolové terasy se schodišti

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 45. - 51. objekty konventní zahrady, 49. pergolové terasy se schodišti Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. Konventní zahrada je v rámci areálu před západní stranou jeho zastavěné části, tedy před konventní budovou, kterou obepíná i ze severní a jižní strany. Pergolové terasy se schodišti jsou přistavěny k západnímu průčelí konventní budovy na jeho jižním konci - při jihozápadním nároží. Jedná se o zděný hladce omítnutý přízemní objekt postavený na zhruba obdélném půdorysu. Místo střechy má terasy ve dvou úrovních, které jsou spojeny schodištěm na severní straně, další schodiště vede ze severozápadního koutu nižší západní terasy na sever, dolů na konventní zahradu. Terasy i schodiště mají balustrádu z umělého kamene sestávající z kuželek kruhového průřezu, rozdělenou pilířky s vystouplými zrcadly na jednotlivá pole, jinak jsou průčelí, až na jednoduchý sokl na jihu a východě, bez členění. Severní “vstupní” průčelí má na západní straně schsdiště o šestnácti stupních, které vede z konventní zahrady na nižší terasu. Balustrády schodiště se u nástupní části obloukovitě rozevírají, čímž se zde schodiště rozšiřuje. Jižní větší část průčelí je zakončena čtyřmi poli balustrády (jejíž pilířky jsou podepřeny konzolami), krajní pole jsou vodorovná a prostřední kosmá, ptřící schodišti spojující obě úrovně teras. Za východní částí schodiště jsou dvě vodorovná pole balustrády, patřící severní straně východní horní terasy. Západní průčelí je zakončeno čtyřmi poli vodorovné balustrády s pilířky nesenými konzolami, a na severní straně je rozšířeno schodištěm s dvěmi poli šikmé balustrády. Za vodorovnou balustrádou je západní stěna východní terasy, zakončená též čtyřmi poli vodorovné balustrády. Jižní průčelí je rozděleno na dvě různě vysoké části. Východní vyšší část patří východní terase a je zakončena třemi poli balustrády. Nižší západní část je zakončena dvěmi poli balustrády. Pilířky její balustrády nesou (či vzhledem k jejich stavu spíše nesly) pilíře podpírající již dávno zaniklou konstrukci pergol. Ve vyšší části má dnes zazděné okno s pískovcovou šambránou s vnější obrysovou lištou rostoucí z podokenní profilované římsy. Opatřeno je barokní mříží. Interiér, přístupný z konventu má dvě místnosti, větší východní (z části zasahuje do budovy konventu) má valenou klenbu s dvěmi dvojicemi trojbokých výsečí a menší západní (pod nižší terasou) s pčíčnou valenou klenbou s trojbokou výsečí nad vchodem ve východní stěně. Dajší údaje (někdy již antikvované) viz SHP Mojmíra Horyny.