venkovský dům

Stavení čp. 4 ve staré části obce, v jihozápadním rohu malé návsi. Drobná stavba, zřejmě dělníka kamenolomu či spíše židovský dům, zajímavý pro svoji miniaturizaci. Nově omítané stavení vyzděné ze smíšeného zdiva, přízemní na obdélném půdorysu rozšířeném k severu, částečně podsklepené. Z východu přiléhá stavení čp. 39. Střecha sedlová nově pokrytá esovkami, k severu ze střechy vyrůstá předsunutý přístavek, nesený hranolovými sloupky, takže v pohledu z návsi se stavení jeví jako patrové. Objekt jednou stěnou srostlý se skoro identickým objektem čp. 39. Volná štítová stěna obzvláště pohledově exponovaná, hmotově dominuje pohledu od místního potoka vzhůru, o dvou osách, ve zvýšené podezdívce obdélný vstup mimo střední osu, dveře jednokřídlé dřevěné. Na stranách v nátěru fasády vyznačeny lisény. Okna obdélná křížem členěná, za lícem, orámovaná prostými šambránami. Průčelí ukončeno korunní římsou krytou bobrovkami. Štít trojúhelný, ve vrcholu s úzkým pravoúhlým navýšením, po obvodu orámovaný v nátěru fasády. Ve štítu dvě sdružená obdélná nečleněná okna ve společné šambráně. Jižní průčelí nečleněné bez otvorů, ukončené korunní římsou. Část k severu do malé návsi vlivem přístavku patrová, v patře k severozápadu balkon a pod ním obdélné okno. K severu do návsi v přízemí vlevo obdélný vstup, s dřevěnými jednokřídlými zčásti prosklenými novodobými dveřmi. Patro předsunuté, na stranách nesené hranolovými sloupky, k severovýchodu v patře ukončeno trojúhelným neodděleným štítem a s jedním téměř čtvercovým okenním otvorem orámovaným v nátěru fasády, výplň sestává ze dvou obdélných nečleněných oken.