gloriet

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 45. - 51. objekty konventní zahrady, 46. gloriet Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. Konventní zahrada je v rámci areálu před západní stranou jeho zastavěné části, tedy před konventní budovou, kterou obepíná i ze severní a jižní strany. Gloriet je postaven proti západnímu průčelí konventní budovy, severně od jeho střední osy, na hraně terénního zlomu, kde na východní straně je terén asi o 3 m výše než na straně západní. Jedná se o volně stojící přízemní podsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu pod valbovou střechou dvojitě krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování. Budova je postavena v klasicistním slohu v římskodórském řádu. Východní hlavní průčelí je tříosé. V osách jsou mírně stlačené oblouky arkád s profilovanými ostěními s hlavními klenáky nad nimi, sahajícími až ke kladí. Oblouk v prostřední ose je širší a vyšší, bez hlavního klenáku, na který již nezbylo místo. Mezi oblouky a na stranách při nárožích jsou na soklech dvojice předstupujících sloupů, které nesou úplné nad ně se z plochy průčelí zalamující kladí s triglyfy ve vlysu. Nad římsou tohoto kladí (která je korunní římsou průčelí) týmž způsobem se zalamující atika s pásovým soklíkem a s obdélnými vystupujícími zrcadly na všech zalomeními vymezených plochách. Atika je zakončena poměrně nízkou profilovanou pískovcovou římsou, na níž jsou nad dvojicemi sloupů osazena pískovcová sochařská díla. Po stranách střední osy to jsou dekorativní vázy a při nárožích sochy putti hrajících na lyru (při jihovýchodním nároží) a na příčnou flétnu (při severovýchodním nároží). Severní a jižní boční průčelí jsou podobná jako průčelí hlavní, jsou však dvouosá a asymetrická - oblouk na západní straně je slepý, užší a dvojice sloupů při západním nároží je nahrazena ze západního průčelí sem předstupujícím bokem pilastru k němuž je z východní strana přistavěn polosloup. Na atice je dnes osazena pouze jedna pískovcová dekorativní váza, a to nad dvojicí sloupů při východním průčelí, na zbývajících dvou pozicích jsou pouze nízké profilované podstavce. Západní zadní průčelí je dvoupodlažní, s v půdorysu půlkruhovým rizalitem uprostřed. V přízemí je po stranách rizalitu po lodžii, jejíž překlad (úplné kladí) je nesen na každé straně sloupem a polosloupem na soklu, na nárožích je po rizalitu, nad které ze zalamuje výše uvedené kladí. Zábradlí lodžií je z železných prutů, ve tvaru vzájemně propletených mandorlí spojených uprostřed výšky malými kroužky. Půlválcový rizalit je tříosý, jeho okna (dříve s výplněmi v líci fasády) jsou obdélná plným obloukem zaklenutá, mezi nimi dvojice polosloupů na soklech, které nesou již zmíněné plné kladí. Nad korunní římsou tohoto kladí atika, stejně utvářená jako na hlavním průčelí. Na jejích nárožích byla osazena sochařská díla, po kterých zbyly pouze podtavce, které se uplatňují i v bočních průčelích, kde byly též popsány. V suterénu (odděleném od přízemí jednoduchou pískovcovou kordonovou římsou) má průčelí pouze plným obloukem zaklenutý dveřní otvor ve střední ose půlválcového rizalitu. Původně byl suterén bosován, dnes je provizorně omítnut. Po stranách suterénu dnes hrubě omítnuté konvexní opěrné zdi, kryté pískovcovými deskami, které svým trojúhelníkovým tvarem zachycují svah terénního zlomu. Interiér přízemí tvoří ve východní větší části jediný prostor velkého sálu zaklenutý neckovou klenbou akceptující jeho zaoblené kouty. V západní části jsou z tohoto sálu přístupné plochostropé lodžie (původně s asi odsazenými fabiony) mezi nimiž je oválný kopulí zaklenutý salonek se šesti plně zaklenutými výklenky po obvodu - ve třech západních jsou okna, ve dvou východních iluzivní malby oken s průhledem do parku, mezi nimiž ve třetím výklenku dveře do velkého sálu, dnes bez výplně. Uprostřed salonku kvádrový sokl s profilovanou patkou a římsou na jehož čelní východní straně dříku nápis: “PATRI / OPTIMO / GRATA / . . T . . . TAS”. Podlahy z pískovcových na koso na střih kladených čtvercových dlaždic. V suterénu pod západním sálem obdélný prostor valeně klenutý s pětibokou výsečí nad vchodem z oválného prostoru pod salonkem zaklenutého kopulí s dvěmi trojbokými výsečemi nad vchody - z průčelí a výše uvedeným. Dajší údaje (někdy již antikvované) viz SHP Mojmíra Horyny.