ohradní zeď s branou a brankou

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 3. - 26. objekty I. nádvoří, 10. - 18. objekty hospodářského dvora, 10. ohradní zeď s branou a brankou Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. I. nádvoří je v rámci areálu při jeho východním okraji, západně za vstupním objektem, přičemž hospodářský dvůr se rozkládá na jeho severní straně, za ohradní zdí s branou a brankou. Přesněji uvedeno ohradní zeď s branou a brankou je postavena mezi severozápadním nárožím vstupního objektu čp. 2 a jihovýchodním nárožím ohradní zdi zahrady provizoriátu. Jedná se o poměrně vysokou, ze smíšeného zdiva postavenou, hladce omítnutou zeď, na západní straně zakončenou nad pásovou kordonovou římsou plochým volutovým křídlem. Na hoře je kryta na plocho položenými cihlami se spádem do hospodářského dvora. Na západní straně je zeď proražena branou, nad níž je zeď o něco zvýšena a kryta prejzy. Ostění (portál) brány je provedeno v omítce, pouze vnitřní části soklů bočnic jsou provedeny v pískovci, protože sloužily jako odrazníky kol povozů. Bočnice nesou pateční pásové římsy na nichž stojí půlkruhová archivolta, která má na vnějším obryse tvar poloviny oktogonu. Archivolta má zhruba poloviční šířku bočnic. Z vnitřní strany (z hospodářského dvora) má brána pravoúhlý výklenek ukončený překladem z dřevěné fošny. V bráně jsou osazena pravoúhlá dovnitř otvíravá levá dvoukřídlá rámová vrata v dolní větší části svisle bedněná, v horní (asi 1/4 výšky) se svislými latěmi oddělenými mezerami. Tato vrata (asi z 1. poloviny 20. století) jsou osazena na železných závěsech, po původních vratech zbyly ve výklenku objímky jejich stojek. Při vstupním objektu čp. 2 je ve zdi proražena branka se segmentovým záklenkem na jižní (vnější) straně. V ní byla (v líci vnitřní stany) osazena svlaková dovnitř otvíravá pravá vrátka. Zeď měla po nějaký čas pásovou kordonovou římsu po celé své délce vnější strany. Dnes ji má ve zbytcích zachovánu pouze na malém úseku západně od brány. Východně od brány (soudě dle pekované omítky) byla vytažena dodatečně (navazujíc na pateční římsy brány) a po nějaké době zase otlučena a celá zeď přetažena tenkou vrstvou štukové omítky. Ke vnitřní straně zdi, mezi branou a brankou je ke zdi přistavěna kůlna. Jedná se o z cihel vyzděný hladce omítnutý přízemní nepodsklepený objekt postavený na obdélném půdorysu pod pultovou střechou krytou raženými taškami se sklonem k severu. Hlavní severní průčelí je šestiosé, ve 2., 3., 5. a 6. ose jsou většinou pravé ven otvíravé svlakové dveře, v 1. a ve 4. ose okno, to ve 4. ose umístěné pod střechou a opatřené pravou ven otvíravou svlakovou okenicí. Ve východním bočním průčelí okno, západní bez otvorů.