terasní zídka se sochařskou výzdobou

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 35. - 44. objekty proboštské zahrady, 39. terasní zídka se sochařskou výzdobou Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. Proboštská zahrada je v rámci areálu před jižní stranou jeho zastavěné části. Terasní zídka se sochařskou výzdobou ohraničuje její hlavní část - zhruba obdélný parter na jižní straně, kde je postavena mezi jihovýchodní nároží salla terreny a jihozápadní nároží zahradnického domku čp. 4. Jedná se o nízkou hladce omítnutou zídku ze smíšeného zdiva rozdělenou vrátky na dvě části a krytou nahoře na stranách profilovanými pískovcovými deskami. Na jižní straně má sokl a svisle je členěna lisénami na 7 + 4 pole, přičemž po stranách obou částí má pilířky, u vrátek vytesaných z pískovce a u salla terreny se na tuto napojuje přímo, tak že pilířek zde není. Pole mezi lisénami jsou nižší než úseky s lisénami, proto krycí desky se k úsekům s lisénami čtvrtkruhem vzdouvají. Nad lisénami a nad pilířky jsou profilované pískovcové podstavce dnes neosazené sochařské výzdoby. Východní část (o čtyřech polích) je od nároží zahradnického domku oddělena krátkým schodištěm asi o čtyřech stupních. Podobné, podstatně širší, schodiště bylo mezi oběma částmi zídky, pod dnes neosazenými dvoukřídlými mřížovými kovanými vrátky - obrázek viz Soupis památek str. 61.