ohradní zeď s branou a brankami

areál kláštera premonstrátek a zámku s farním kostelem Narození Panny Marie, 52. - 58. objekty zámeckého parku, 53. ohradní zeď s branou a brankami Areál kláštera a zámku s kostelem tvoří západní část obce. Zámecký park se rozkládá na západním a jižním kraji areálu, za umělým ramenem řeky Ohře zv. Mlýnský potok, a vyplňuje většinu území mezi ním a hlavním ramenem řeky. Ohradní zeď s branou a brankami ohrazuje zámecký park s bývalou štěpnicí na východní, jižní, jihozápadní a západní straně. Jedná se o dnes převážně hrubě omítnutou zeď postavenou ze smíšeného, převážně však opukového zdiva s korunou krytou sedlovou stříškou z naplocho položených cihel omítnutých dnes asi cementovou maltou. Zeď je v pravidelných intervalech zesílena pilíři zhruba čtvercového průřezu postavených z pískovcových štuků, také převážně hrubě omítnutých a zakončených stanovými nízkými stříškami též z naplocho položených cihel omítnutých dnes asi cementovou maltou. Při severním konci je ve zdi dnes zazděná branka opatřená na vnější straně jednoduchým barokním pískovcovým obdélným portálkem s obrysovou lištou na vnější straně. Zhruba uprostřed západní strany je z části na zdi postaven tzv. čínský pavilon. Na východní straně je zeď přerušena hájovnou čp. 145, po jejíž jižní straně stojí brána s brankou. Brána je pilířová, její subtilní pískovcové pilíře s vpadlými zrcadly na vnějších stranách jsou zakončeny římsami s vlysem odděleným od dříku oblounem. Jsou osazeny k výše popsaným podstatně mohutnějším pilířům zdi. V bráně jsou osazena dvoukřídlá levá dovnitř otvíravá rámová vrata, dole svisle bedněná, nahoře opatřená svislými latěmi s mezerami, nahoře do vlnovky zaříznutými - asi ze začátku 20. století. Mezi severním pilířem při bráně a hájovnou obdélná branka se zděným hladce omítnutým ostěním pod sedlovou stříškou (asi z betonové mazaniny) opatřená levými dovnitř otvíravými svisle bedněnými vrátky. Severně od hájovny je ke vnitřní straně zdi přistavěno dnes přízemní torzo dříve patrové šestiosé hospodářské budovy s železobetonovými překlady a stropy asi z 1. poloviny 20. století.