obytně hospodářská budova

Úhlová dispozice s podélnou orientací domu (doložená již od první třetiny 19. století) pojímá dva objekty. Obytné křídlo, na které se z jedné strany přimyká průjezd (s dvoukřídlovými vraty do ulice a otevřený do dvorního prostoru), na druhé straně se v pravém úhlu zalamuje podél dvora. Příčný trakt doplňuje druhý objekt s nižším hřebenem střechy a bývalými hospodářskými prostorami (stáj a chlév), před kterým probíhá kryté zápraží vydlážděné kamennými deskami a zastřešené přesahem sedlové střechy hospodářského křídla. Střechu zde podpírají kamenné omítané pilíře (od prvního pilíře od domu se klene segmentový oblouk). Sedlové střechy tvoří hambalková krovová konstrukce, kterou kryje pálená drážková maloformátová střešní taška. Dům se rozvinul z klasické tříprostorové dispozice světnice – síň – komora. Vstupní dveře jsou osazeny do uličního průčelí. Síň průchodná napříč domem až na dvůr má hlazenou betonovou podlahu a završuje jí trámový strop z prken na sraz. V zadní části na straně od světnice je volný prostor po bývalé černé kuchyni, nad níž je vystavěn klasický široký komín (dnes přestavěný na tahový). Zprava (při vstupu z ulice) lze vstoupit do světnice, vlevo do komory. Světnici osvětlují dvě okna s okenními otvory se segmentovými záklenky. Trámový strop světnice s průvlakem pod stropními trámy (trámy mají ozdobně vyžlabené hrany) je nejlépe propracovaný z celého domu. Výrazem prezentace vlastníka je také vypálený nápis doplněný motivem kříže „Jiří Hornaček lp 1881 MJ “. Ve světnici je položena palubová podlaha překrytá linoleem. Komora dochovaná ve své tradiční podobě se stále fungujícím malým větracím otvorem v uličním průčelí, cihelnou dlažbou (plné pálené cihly na plocho), jednoduchým trámovým stropem a malým polosklepem vykazuje známky statických poruch. Druhá komora završená opět jednoduchým trámovým stropem z větší části umístěná již v rámci příčného traktu byla využívána jako druhá světnice. Pro tento účel byl výrazně zvětšen větrací otvor do dvora a osazeno vertikální trojdílné okno.Hospodářský trakt obsahuje dva prostory opět s prostými trámovými stropy a samostatnými vstupy, stáj a chlév. Součástí areálu jsou také dochované stavební konstrukce příčně průjezdné stodoly v zahradě. Dochovalo se obvodové zdivo z lomového kamene, zděné na hliněnou maltu uvnitř s betonovou plochou.