dům

Roubený dům s dispozicí smíšeného, komorochlévního typu. Obytný trakt. Z velké části roubené stěny. Trojdílné uspořádání přízemí zachováno z části i v patře. Světnice s povalovým stropem, vysokým přes tři metry, povaly kladené kolmo ke štítu vystupují v průčelní stěně vně. Celá je sroubena z neotesaných kmenů a je zřejmě nejstarší částí stavby, zatímco ostatní mohou být podle datace na prkně ze zadního štítu z r. 1781 (podle tvrzení dnešního majitele, který při opravě prkno sňal). Strop světnice podbitý deskami se mírně svažuje směrem do dvora. Světnice má původně 2 dvojdílná okna v průčelí a boční okno do dvora, je zčásti podsklepena. Do světničky se vchází ze síně i ze světnice, úroveň podlahy nižší o 1 schod, velmi nízký záklopový strop. Světnička s jedním oknem v průčelní stěně a s jedním bočním okénkem, boční stěna světničky i stěna, oddělující ji od síně, je zděná. Z původní pece nebo otevřeného ohniště v místě dnešních kachlových sporáků ve světnici a světničce, ani v síni se nedochovalo nic. Síň je podélně průchozí, z vnější strany má vstup gotický portálek, podobný byl u vstupu ze síně do komory (dnes není). Síň se při dvorové straně rozšiřuje o prostor za komorou, v této části však vestavěno roubené patro síně, které je zapuštěno do vnitřní podélné stěny dvora a posazeno na vaznicích a vazných trámech konstrukce krovu, ale není konstrukčně spjato s nejstarší přední obytnou částí. Tak strop síně přechází od 3,5 m výšky po výši asi 2 m roubeným patrem. Vstup do komory z užší části síně (při vnějším vchodu) - na rozdíl od plánku Menclova, komora roubená, vnitřní stěna ale nově zděná, za zdí těleso krbu, vystavěného novým majitelem a otevřeného do síně. Z komory vzadu nyní vchod do koupelny a na záchod, původně tyto prostory chlévem (zčásti zděným) s trámovým stropem, a vstup sem byl ze síně i zvenčí ze dvora. (Zůstaly zachovány pro dvorovou polovinu chléva, kde je vedle záchodu a koupelny účelový prostor.)Patro je jen roubené, žebřinové schodiště dvouramenné vede z dolní síně do síně v patře. Z původních prostor v patře zůstala dnes roubená komora v průčelí, nový majitel zvýšil její strop o výšku jednoho trámu. Původní 1 okénko z této komory vede do průčelí. Další patro na půdě sloužilo jako seník a poslední, značně zúžené prostory jako sýpka (s latěmi přibitými na krajích, které bránily přepadávání zrna). Obytný trakt měl 2 topeniště, které se zachovaly v nepůvodní podobě, 2 zděné, převážně cihlové komíny, zakončené nad střechou valenou klenbičkou. Dřevěný bedněný štít v průčelí, stavěný "do kříže", se 4 větracími okénky, polovalba, podlomenice. Zadní štít obytného traktu bedněný "do V", bez polovalby, s podlomenicí, s většími dřevěnými dvířky na půdu. Střecha sedlová, krov hambalkový, krytina "eternit". Podezdívka - nízká.