kostel sv. Matouše Apoštola

Kostel sv. Matouše Apoštola stojí volně uprostřed svého areálu, vymezeného někdejší hřbitovní zdí. Struktura zdiva dnes není pro omítky zřejmá, vež vystavěna z lomového kamene. Vnější omítky štukové, na věži červeně natřeny, plastické prvky světle okrové, ostatní části žlutě natřeny. Orientovaná stavba má obdélnou loď a krátký, příčně obdélný presbytář, oproti lodi jen o málo užší. Ještě užší obdobou kněžiště je sakristie před jeho východním čelem, naproti tomu k celému západnímu průčelí lodě přiléhá masivní hranolová věž. K oběma bokům lodě až těsně před triumfálním obloukem se napojují kolmo orientované kaple, vzájemně shodné, působící dojmem transeptu. Podoba vnějšího vzezření je udána barokizací starší stavby. Exteriér kostela je charakteristický jednotnou úrovní hlavní římsy u lodě a bočních kaplí, podstřešní římsa kněžiště je naproti tomu poněkud výše. Římsy jsou pravoúhle profilovány. Okna prostá, bez šambrán. Vež je zhruba v polovině přepásána kordonovou římsou, při vybraných nárožích opatřena pilastry. Kostel je dnes přístupný od Z podvěžím. Západní třetinu lodě vyplňuje zděná kruchta. Interiér je završen rovným stropem. Do bočních kaplí se loď otevírá půlkruhově zaklenutými průchody v celé jejich šířce. Kněžiště je završeno kamennou křížovou klenbou. Na V stěně torzo zřejmě románského okénka. Valbové střechy lodě, kněžiště a kaplí, které jsou nižší, i střecha sakristie jsou pokryty pálenými taškami. Věž vrcholí podsaditou helmovitou bání pobitou plechem. Na konci hřebene střechy kněžiště je posazena polygonální sanktusníková vížka s cibulovu bání.