budova Národního domu

Jde o jednopatrovou dvoukřídlou budovu půdorysu tvaru písmene L s uliční částí vsazenou do řadové zástavby náměstí, na kterou vzadu kolmo navazuje dlouhé dvorní křídlo. Exteriér Uliční křídlo téměř čtvercového půdorysu je opatřeno asymetricky komponovanou tvarově výraznou secesní fasádou. Pětiosé průčelí je v přízemním parteru členěno pouze soklovou římsou a rustikou, v patře je však výrazně strukturováno do celkem čtyř dílů vymezených po stranách vertikálami stylizovaných lizén, z nichž dva díly vstupují do střešní roviny převýšenými štíty. Zleva se jedná o jednoosý díl plynule přecházející ve vysoký, do půlkruhu tvarovaný štít, následuje díl vyplněný segmentově zaobleným arkýřem se třemi sdruženými osami, poté široký dvouosý díl završený dvakrát odstupněným trojúhelníkově završeným štítem a konečně díl se segmentově vyloženým balkonem (s trojicí sdružených otvorů, z nichž střední tvoří francouzské okno), krytým segmentově vyloženou kovovou pergolou. Lizénové pásy vymezující díly jsou plošně pokryty polychromovaným reliéfním secesním geometrizovaným vegetabilním ornamentem (převážně stylizované variace zobrazení klíčících semen), podobný dekor nese též velká oblouková šambrána rámující částečně osu v prvním patře a plně sdruženou dvojitou osu ve štítě do tvaru odpovídajícímu půlkruhovému završení šítu. Arkýř je nahoře kryt ze stříšky sestupujícím plechovým lemem s reliéfním pásem opět dekorovaným obdobným ornamentem. Balkon je ohrazen kovovým zábradlím s geometrickým ornamentem, markýza s konvexně-konkávně tvarovaným vypjatým završením i zavěšeným lemem je podepírána složitě konstruovanými kovovými konzolami. Parapetní výplň mezi okny prvního patra a štítu nese v prvním dílu polychromovaný reliéf heraldického znaku Moravského markrabství ve vavřínovém věnci doprovázeného na bocích hasičskými atributy (sekery, žebříky, hadice), dole spojenýma rukama a nahoře lipovými ratolestmi. Do tympanonu druhého trojúhelníkového štítu je nad sdruženým trojitým okénkem vložen polychromovaný reliéf s námětem českého, moravského a slezského heraldického znaku položený na ploše vyplněné vegetabilním ornamenty a volutově stáčenými stuhami; centrálně umístěný český znak završený královskou korunou je lemován vavřínovým věncem. Mezi dvěma osami 1. patra je vsazena vertikálně orientovaná mramorová deska s nápisem: HASIČSTVO / ŽUPY / ŽIDLOCHOVSKÉ / ČESKÉMU / LIDU / 1912 //. Nad okny pak vystupuje horizontální obdélná plocha s malovaným nápisem NÁRODNÍ DŮM. Všechny otvory jsou pravoúhlé, různých formátů, v patře a ve štítech rámované plochými šambránami, které se u sdružených oken propojují lištovými spojkami či u štítových otvorů vytváří plošné útvary. Parapetní výplně pod okny v patře štítových dílů vyplňuje pravoúhlý geometrický dekor. Fasádu završuje profilovaná korunní římsa obíhající též oba štíty. Dvorní průčelí jsou novodobě upravená, bez členění, původně se zde nacházela pavlač, která však již neexistuje. Střecha je sedlová prolomená do náměstí příčně se napojujícími sedlovými stříškami obou štítů. Dle dochovaných původních plánů návrhu domu od architekta Františka Hodače a historické fotodokumentace byly původní okenní otvory parteru půlkruhově zaklenuté, rámované šambránami, parapetními římsami a rustikovanými lizénami a parapetní výplně pod všemi otvory v patře nesly geometrické čabrakové ornamenty a geometrický dekor vyplňoval i ostatní části fasády. Výrazná ornamentální členitost průčelí byla po poškození objektu v bojích na konci 2. světové války při obnově zjednodušena. Interiér Uliční křídlo je hloubkově trojdílné. Každý trakt s výjimkou průjezdu do dvora umístěného po východní straně budovy je příčně trojtraktový. Pilířové hlavní schodiště je situováno ve styku dvorního příčně jednotraktového křídla a hlavní budovy. Na severní straně západní části přízemí uličního křídla se v sousedství průjezdu nachází provoz restaurace, na jihu je umístěna kuchyňská část se spíží a sociálním zázemím, dvorní křídlo slouží k obytným účelům. V patře uličního křídla zaujal východní dvě třetiny vnitřní rozlohy divadelní sál s jevištěm. Stěny a strop sálu nesou výrazný štukový dekor. Stěny člení lizény a pilastry zdobené triglyfy vyplněnými perlovcem, které podepírají profilovanou římsu pod fabionem. Stropní plochu vyplňuje v téměř plném rozsahu velké pravoúhlé zrcadlo s rámem dekorovaným po obvodu pásem perlovce a v koutech vegetabilními ornamenty. Ve vnitřní ploše zrcadla vybíhají z rámu do tvaru kříže ramena zdobená geometrickými ornamenty, navazující uprostřed na vrcholy centrálního kosočtverce. Tato místa a místa, odkud vystupují křížová ramena v rámu zrcadla, dekorují kruhové medailony obsahující reliéfy rozet o mnoha jemně ztvárněných okvětních lístcích. Jevištní prostora se nachází v hluboké pravoúhlé nice rámované zepředu ze sálu portálovou architekturou tvořenou pilastry s triglyfy, jejichž hlavice integrované do římsy pod fabionem nesou reliéfní štukové květinové koše plasticky vystupující z konkávního tvaru fabionu a profilovanou římsou podpíranou z vnitřní strany niky pilastry s dvakrát vyžlabenými hlavicemi. Po stranách jevištní niky jsou stěny sálu prolomeny pravoúhlými vstupy s dřevěnými zárubněmi, jež na čelní straně nabývá formy portálové architektury – stojky mají podobu pilastrů s profilovanými hlavicemi, nadpraží jako římsa s profilací podpírá supraportu tvořenou centrálním kruhovým medailonem doplněným po stranách štukovým vegetabilním ornamentem. Ve vstupech jsou zavěšeny jednokřídlé dveře rámové konstrukce s pravoúhlými výplněmi s lištovým geometrickým dekorem. Ostatní vstupy opatřené profilovanými dřevěnými zárubněmi uzavírají dvoukřídlé dveře rámové konstrukce s profilovanými kazetovými výplněmi. Sál osvětlují tři velké pravoúhlé okenní otvory v hlubších špaletách; prostřední otvor – prolomený v arkýři – je konvexně zakřivený, prolomený v nice segmentového půdorysu otevřené do prostoru sálu profilovaným otvorem nahoře s fabionovým zaoblením. Na sál navazuje šatna herců a provozní prostory. Západní třetina patra při divadelním sálu sloužila jako spolková místnost. Objekt je podsklepen v rozsahu pravé části domu (při čelním pohledu); valeně zaklenuté sklepní prostory odpovídají z hlediska traktů dispozici přízemí.