opěrné zdi západního parteru se sochařskou výzdobou

Opěrné zdi západního parteru se sochařskou výzdobou. Vysoké opěrné zdi západního parteru zpevňují terasu, která tvoří horní stupeň zahrady. Jižní opěrná zeď je vyzděná z bosovaných pískovcových kvádrů a od koruny zdiva směrem dolú se rozšiřuje. Západní zeď je členěna třemi poli hrubé omítky, které obíhají hladké pásy a na levé straně tvoří podnož domu č. p. 2. Koruna zdiva je kryta kamenným překladem, na který navazuje parapetní zídka. Parapet je členěný hranolovými pilířky, které mají dříky zdobené vpadlými rámci. Přibližně v 1/3 (naproti bráně IV.) je zidka přerušena schodištěm do dolní zahrady, které je rámováno nízkými kanelovanými sloupy s profilovanou krycí deskou. Jižní opěrná zeď a jihozápadní nároží jsou chráněné balustrádou zídkou, která je na vnější straně od zdiva oddělena mohutným oblounem. Balustráda je dělena piliřky na kratší úseky vypiněné vždy šesti hranolových kuželkami a dvěma polokuželkami s ranně barokním profilem. Dříky pilířku mírně předstupují a jsou zdobené vpadlými poli, horní i dolní profilovaná římsa se kolem nich zalamuje. Oba parapety byly zdobeny drobnou sochařskou výzdobou, ze které zůstala jediná žardiniera, která má podobu vysokého, akanty a perlovcem zdobeného stojanu, který nese mísu na květiny.