štola Lučního potoka

Štola Lučního potoka probíhá v hlavní kompoziční ose areálu pod severní zahradou, zámkem a pod částí jižní zahrady. Vstup do ní je umístěn v terase před jižním průčelím zámku, mezi dvěmi rampami. Štola má konstantní šířku 1,30 m, její vstupní část je přezděná krytá betonovým překladem, asi po 10 m navazuje původní cihlová klenba. Podlaha mírně stoupá k severu a vede pod grottami až k vodní kaskádě. Zde se nachází velký převýšený prostor zaklenutý stlačenou valenou klenbou, která konstrukčně navazuje na klenbu horní chodby. Po stranách dolního úseku štoly jsou vždy proti sobě vyhloubeny další chodby, které vedou pod terasu u jižního průčelí zámku a pod grotty, kde napájely vodou boční fontány nebo sváděly odpad ze zámku. Od kaskády štola prudce stoupá a pokračuje dál na sever, kde je asi po 7 m druhotně zaslepena, v této části jsou vyzděné dva mohutné pasy, které vynášely dřevěné koryto, které přivádělo vodu do kaskády. Již mimo zahradu, je podzemní vyrovnávací nádrž, ze které byla samospádem napájena kašna v severní zahradě. V současné době je Luční potok přeložen a ústí do rybníka v dolní části jižní zahrady, z něj je trubkami voda odváděna pod ohradní zdí do přirozeného koryta potoka.