kostel sv. Mikuláše

Orientovaná podélná stavba jednolodní, s odsazeným segmentově uzavřeným presbytářem. Kostel je postaven ze smíšeného zdiva, zastřešený sedlovou střechou. Po stranách věže jsou místo úseků štítu polovalby. Střecha je pokryta šedou břidlicí. Před západní průčelí předstupuje dvěma třetinami své hmoty čtyřboká věž. Průčelí věže jsou hladká, bez vertikálního a horizontálního členění, ukončené profilovanou korunovou věžní římsou. Pouze v půdním prostoru nad lodí jsou ve zdivu věže zachovány fragmenty původních kamenných kordonových říms. Věžní okna jsou obdélná, nad některými je zvlněná nadokenní římsa, některá jsou osazena na profilovaných parapetních římsách. Věž je zastřešena osmibokou bání s lucernou a krytá pozinkovaným plechem. Pod korunovou římsou v průčelí ciferníky věžních hodin. V přízemí západního průčelí věže je vstup opatřen obdélným profilovaným pískovcovým portálem, lemovaným dvojitou páskou s ušima a boltcovými prvky. Nadpražní část portálu nese vlys s reliéfním akantovým rozvilinovým motivem s růžicí v ose. Nad vlysem je výrazně profilovaná rovná nadpražní římsa, nad římsou obdélné okno s ostnovou mříží. V koutech po obou stranách věže v západním průčelí jsou polygonální schodišťové přístavky s obdélnými čtyřtabulkovými okny, v přízemí každého přístavku je obdélný pískovcový portál lemovaný páskou s ušima a kapkami, v portále původní vlysové diagonálně skládané dveře z profilovaných vlysů stromkovitě skládaných a pobitých hřeby. Fasádní plochy koutových přístavků jsou řešeny jako vysoká lesenová pole mezi soklem a římsou. Boční průčelí lodi a presbytáře jsou vertikálně členěna vysokými lesenovými rámy se zaoblenými horními rohy. Vnitřní plochy lesenových polí jsou zdrsněné, vystupující plochy hladké. Omítka vápenná v jednotném odstínu okru. Fasády jsou ukončeny výrazně profilovanou korunovou římsou, boční průčelí čtyřosá, okna obdélná, mnohotabulková, segmentově zaklenutá, s hladkou šambránou bez profilu, osazená na kamenných profilovaných římsách. Ve druhé ose od západního průčelí, při severním a jižním průčelí je přistavěna obdélná předsíň z novější doby, krytá pultovou střechou z pozinkovaného plechu. Omítka vápenná, bez plastického členění. Vstup do předsíně obdélným portálem s jednoduše profilovaným pískovcovým ostěním. Uvnitř jižní předsíně v bočním průčelí lodi se nachází rozměrný obdélný pískovcový portál s profilací, lemovaný dvojitou páskou s ušima a střapci. Nadpraží, s vytesaným letopočtem 1729, nese vlys reliéfně zdobený akantovou rozvilinou s rozetou v ose a rovnou, výrazně profilovanou nadpražní římsu. V portále jsou osazeny původní dvoukřídlé výplňové dveře s řezbou, přítuhami a kováním, pobité hřeby. Odsazený presbytář navazuje na loď sešikmenou fasádní plochou. Ve vrcholu segmentového závěru je ležaté oválné okno v hladké šambráně. Nároží presbytáře jsou zkosena. V jižní stěně kněžiště obdélný pískovcový portálek lemovaný páskou a ušima a kapkami; je zaslepený. Fasády presbytáře jsou provedeny stejně jako u lodi. Sokl je proveden z pískovcových kvádrů nebo masívního obkladu. K severní stěně presbytáře je přistavěna patrová sakristie na obdélném půdorysu, ze smíšeného zdiva, zastřešená valbovou střechou krytou břidlicí a eternitem. Fasády jsou vertikálně členěny lesenovými rámy, nesoucími korunní římsu. Ve východní zdi sakristie je obdélný pískovcový portál s nadsvětlíkem, lemovaný na obvodu páskou s ušima; v portálu plátové plechové dveře. V patře obdélné okno s hladkou šambránou na kamenném parapetu. Okna severního průčelí sakristie čtyřtabulková; v přízemí kamenná ostění s páskou, ušima a kapkami, v patře hladká šambrána. Profilované kamenné parapety. K jižnímu průčelí věže přiléhá výklenková kaple, otevřená k jihu velkým segmentovým obloukem, zastřešená pultovou střechou s valbou, krytou eternitem. Profilovaná archivolta nasedá na římsové patky. Fasády s lesenovými rámy s projmutými rohy, vpadlé plochy zdrsněné.