výměnek

Drobný přízemní domek ve funkci výměnku, zděný z opuky, tvořící boční křídlo usedlosti. Fasády mají klasicistní členění pilastry a lisenovými rámy, pod profilovanou římsou s lidovým motivem vlnovky. Okna i vstup mají vysoké mělké výklenky se segmentovým nadpražím, okna též kamenné parapetní římsy. Zdivo bylo plně omítané, včetně štítu, tvořeného ze svisle kladených prken. Okna byla původně čtyřkřídlá, s šestitabulkovým členěním, dvojitá, vnější křídla se otevírala ven. Zachovaly se originální klasicistní rámové dveře s výplněmi lidového provedení, kde obvykle plastické dekorativní motivy nahradily pouze ryté vzory na ploše výplní. Také klapačka ploše napodobuje tordování. Barevné řešení: nalezeny relikty okrové a zelené barvy. Dveře jsou osazeny v teasřské zárubni s ležatým děleným nadsvětlíkem. Barevné řešení fasády bylo monochromní, ve spodní vrstvě bílé, resp, zažloutlé, navrch světle modrá (přídavek šmolky). Nynější střecha je replikou původní, s novodobou krytinou (dříve eternit na šindelu). Vikýře jsou ahistorickým novotvarem, po zobytnění podkroví. Uprostřed objektu nad síní vystupuje ze hřebeny střechy Průlezný cihelný komín s kónicky se zužující hlavicí. Na dvorní straně objektu se uplatňuje pouze vstup do síně v mělkém segmentovém výklenku, s plnými dveřmi a nadsvětlíkem.