venkovská usedlost

Bývalý vesnický statek (tzv. Koukalův) řešený na čtvercovém půdorysu, původní obytné a hospodářské křídlo ve tvaru odstoupeného L bylo doplněno stodolou a kůlnami. Poprvé zmiňován v roce 1567, následně 1654, klasicistní přestavba v 1. pol. 19. stol. Objekty po celkové přestavbě v 80. letech 20. století, stavební úpravy s ohledem na nové funkční využití prováděny do roku 2005 (hotel). Obytný objekt je zděný, patrový, s polovalbovou střechou, při přestavbě půdorysně rozšířený na severní straně. Původní 5-osé průčelí nyní 7-osé, okna lemována šambránami. Ve 3. ose asymetricky umístěný průjezd zaklenutý dvěma obdélnými poli plackové klenby, v přízemí je dochována klášterní klenba s lunetami. Portál vjezdu zaklenut stlačeným obloukem, po obou stranách štukové pilastry nesoucími supraportu, novodobá dvoukřídlá dřevěná vrata s motivem slunce v nadsvětlíku. Fasáda členěna kordónovou a parapetní římsou a ukončena vykonzolovanou korunní římsou. Hospodářské objekty po celkové novodobé přestavbě s odlišnou půdorysnou stopou, objemovým řešením a architektonickým výrazem. Původní zaklenutí částečně dochováno (valené klenby do pasů v části chlévů).